Джулай морнинг в България

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето.

По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.
Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.
България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес.

Джулай Морнинг възникава във Варна през 1986 г. като протест срешу комунистическата власт, който се изразява в символиката на едноименната песен на Uriah Heep.

Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. Това са и първите български хипари.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето.

Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали, уточнява БГНЕС. 
В днешни дни Джулай се празнува с участието на Джон Лоутън от Uriah Heep на най-източния бряг на българското черноморие – село Камен бряг, където слънцето първо огрява България.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая Хийп“. Uriah Heep е първата западна световноизвестна хард рок група, която посещава България по време на комунистическия режим. През август 1988 г. бандата изнася около 25 концерта в големите български градове.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

С течение на времето „Джулай морнинг“ добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната.

Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

/сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *