Пригожин или Путин – кой е големият губещ

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Големият губещ е Путин. Първият голям резултат е, че много сериозно е разклатен образът на Путин. Да го спасяват Лукашенко и Кадиров – не изглежда добре дори в очите на най-правоверните руснаци. За една държава, която е централизирана и се управлява по диктаторски начин, каквато е Русия, лидерът да изглежда слаб – това е началото на този лидер. Какво ще дойде след него е още много рано да се прогнозира, както и кога ще дойде този край. Без съмнение е, че Путин излиза от този еднодневен опит за метеж, постановъчен, ако щете, в изключително слаба позиция“.  Това каза журналистът Петко Георгиев в коментар на т.нар. поход за справедливост към Москва на частната армия „Вагнер“, предаде БНР.

Всичко по темата:

Руската инвазия в Украйна 10893

Според журналистът предстои Пригожин (основателят на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин – б.р.) да бъде обявен, че е „агент на световния империализъм, на либерастите, на гейропа“. 

„Важно е да се знае, че в тази картинка няма добри. Има главорези и техни поръчители“, подчерта той и коментира, че не може да се очаква, че след Путин ще има демократична Русия с върховенство на правото и спазване на човешките права.

Според Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, случилото се в Русия е „естествен процес на разпад на системата“.

„Фактът, че кагебистът Путин е принуден да помилва един национален предател, какъвто е Пригожин, е голяма репутационна щета. … Това е шамар за Путин, очевидно има бунт на неговите наемници. … Това, което лъсна, е, че става въпрос за сблъсък между корпоративни интереси, олигарси, наемници, които са си чисти престъпници и не веднъж са амнистирани“.

Неговата прогноза е, че ако Путин се задържи на власт още време, ще трябва да ликвидира Пригожин, за да минимизира репутационните щети:“Дали Александър Лукашенко ще бъде принуден да му поднесе главата на Пригожин на тепсия, или – не, ще видим“.

Според анализаторите рухва митът за великите стратези в Кремъл, „които едва ли не определят кой ще е президент на САЩ, Германия и т.н.“:

„Русия ни е обявила за вражеска държава и да подкрепяш и пропагандираш един престъпен режим, който е обявил и страната ти за вражеска държава, това е съизмеримо с национално предателство“, заяви Иван Сотиров. 

Петко Георгиев припомни, че Пригожин е създател на т.нар. фабрика за тролове:“Той е един от основателите на системите за тролове в цяла Европа и в България. Затова не съм оптимист по отношение на мисленето и на поведението на петата колона на Москва в България, защото за тях фактите нямат никакво значение. На председателката на СЕМ (Соня Момчилова – б.р.), колкото и факти да ѝ изкарате за Буча, тя ще си мисли, че това е постановка на Холивуд. Това, което има значение, е, че такива хора са на ръководни позиции в държавата. Има значение, че президентът Румен Радев повтаря опорката, че се мобилизират български мъже да ходят да се бият в Украйна“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *