Премиерът Денков отговори на президента за избора на главен прокурор и даването на снаряди за Украйна

България

Не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излиза извън правомощията си. Това коментира премиерът акад. Николай Денков в отговор на президента Радев, който заяви, че политическите партии искат да назначат свой човек за главен прокурор. 

От друга страна задължение на третата власт е да осигури доверие в това, което прави. Последните събития осветлиха много процеси, които нарушиха това доверие. Членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяване на доверието или работят за още от същото, допълни още премиерът.

Според Денков ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора. „Всяка политическа партия, включително президента, имат право да изразаят тяхното становище. Но решенията се взимат във ВСС“, каза още той, съобщава Новини бг.

Президентът Радев: Включването ни в осигуряването на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка

Относно позицията на държавния глава, че включването на страната ни в осигуряването на боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка, Денков посочи: 
Има решение на НС. Президентът е казал, че България участва в подкрепа на Украйна, включително и с оръжие. Аз виждам известно противоречие – от една страна участваме, от друга не участваме със снаряди. Нека президентът обясни това противоречие. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети от НС и да помогнем на Украйна. Загиват хора, изселени са семейства, деца. Нека отново да припомним за човешката трагедия. Много е лесно да се каже „дайте да спрем войната и да установим мир“, но когато се установи справедлив мир – следва нова война. Това е примерът от историята. 

По думите му тече процес на обсъждане как да се изберат нови областни управители. „Аз лично не харесвам квотния принцип, смятам, че е грешен, така че търсим консенсусни лица“, отбеляза премиерът. 

Акад. Денков коментира и номинациите за български еврокомисар. „След получаването на писмата от Урсула фон дер Лайен, това което дадох като послание към двете парламентарни групи, които подкпреят правителството – да излъчат кандидати. Както се вижда от писмото, ние можем да изпратим две номинации. Изчаквам по една номинация от ГЕРБ – СДС и от „Продължаваме промяната – Демократична България„, уточни Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *