Събират средства за ремонт на детската УНГ клиника в ИСУЛ

ТОП НОВИНИ

Около 200 деца от цяла България чакат за прием в Клиниката по уши, нос и гърло на ИСУЛ. Тя е единствена в Западна България и разполага само с 11 легла. Заради големия брой пациенти, болницата е предоставила допълнителни помещения на детската клиника. Те обаче се нуждаят от основен ремонт и обзавеждане, а болницата може да осигури само част от средствата.

Синът на Габриела е едно от приетите деца за изследване на слуха в единствената специализирана детска клиника в София. Но всички легла са заети и е настанен в едно от допълнителните помещения, които болницата предоставила на отделението.

„Няма тоалетна в стаята, до тоалетната трябва да се ходи с детето. Кошче за боклук няма. Баня няма. Няма и топла вода също. Така че с мокри кърпи, колкото можем“, казва Габриела.

За разлика от допълнителните помещения, стаите в детската клиника имат собствен санитарен възел. Старшата сестра намерила художник, който доброволно нарисувал стените. Осигурила и дарителски средства за детски кът, чаршафи и боя за освежаване на стаите. А в боядисването участвали санитарките и приятели на дъщеря ѝ.

„Правя го, за да се чувстват децата комфортно. Аз съм майка и искам децата да са щастливи, а не да са травмирани, че влизат в болница“, каза Рени Наполенова, старша сестра на детска УНГ клиника УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Тя се надява, че ще се намерят средства и за основен ремонт на трите стаи, които все още не са част от детското УНГ отделение.

„Става въпрос за дечица и не смятам, че тези условия са подходящи за тях. Това е нашето бъдеще. Това са нашите деца и ние трябва да сме по-отговорни към тях“, добави Наполеонова.

„Директорът на болницата помага колкото може. Само че това изисква средства отделно“, обяви доц. Цоло Цолов, началник на детска УНГ клиника УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Благотворителната кампания на „Светия синод“ по повод деня на детето, тази година набира средства за ремонт на детското отделение по уши, нос и гърло в ИСУЛ.

„Колкото по-бързо се съберат известна сума пари – да можем да направим пода, да направим стаите, да може тези хора, които тук един ден да излязат с усмивка, а не некъпани понякога“, добави Цолов.

В клиниката всяка година се лекуват около 600 деца от цялата страна. Отскоро тя разполага с нов универсален стол за прегледи, закупен с дарителки средства. Кампанията на „Светия синод“ в подкрепа на клиниката ще продължи през цялото лято.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *