Училищата в Благоевградска област приемат деца от Украйна

ТОП НОВИНИ

Пет деца бежанци от Украйна ще продължат обучението си в училища в Благоевградска област, след подадени заявления от родителите им.

Децата ще учат в училищата в Банско, Разлог и Сандански, каза  за Радио Благоевград Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието.

„Нито един от тези граждани не е с установен правен статут на търсещи или получили международна закрила, което спира процеса на продължаване на обучението в българската образователна система“, уточни Ивайло Златанов.

Детските градини и училищата в Благоевградска област имат готовност да приемат деца и ученици в системата на средното образование. Директорите и учителите са получили нужните инструкции от Регионалното управление на образованието за това как децата и учениците от Украйна да бъдат приобщени към българската образователна система. 

В 13 общини в Благоевградска област учениците учат присъствено, без да се налага тестване за COVID-19.  

„През изминалата седмица единствено учениците от община  Банско бяха тествани преди да влязат в клас, заради високия брой заболели“, коментира Златанов.

От управлението на образованието разполагат с над 150 000 теста за COVID-19, които могат да бъдат използвани ако заболеваемостта сред учениците се повиши./БНР, сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *