Ананиев: Главният прокурор да се яви в Правна комисия

България ПОЛИТИКА

Народното събрание не може да „изпере“ някой. Това може да го направи Прокуратурата или съдът, заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев относно искането на имунитети на народни представители.

„Чухме, че Иван Гешев е държал дела на трупчета. По този начин той е „изпирал” политици, защото не са стигнали до българския съд, за да може да се произнесе”, обясни Ананаиев. И допълни, че от ПП-ДБ канят главния прокурор да дойде в Правна комисия. 

Депутатът открои по какво процедурата за поискания имунитет на Бойко Борисов се различава от тази на Кирил Петков.

„При Петков Прокуратурата обяви преди повече от година, че няма извършено престъпление. Сега изведнъж обвинението реши друго. Остава усещането, че има политически тормоз и вмешателство. При Борисов не е така. Там имаме едно дело, което е държано 3 години. Всеки, който смята, че е невинен не би  трябвало да се притеснява от българския съд”, смята Настимир Ананиев.

Надежда Йорданова: Комисията за имунитетите ще работи максимално бързо

„От ПП-ДБ отпушваме различни процеси в НС. Спомняте си като имахме проблем с председателя на НС, ние предложихме формула. В момента пак заседнахме на едно място, ние предложихме да има комисия за имунитетите, в момента, в който беше поискан този на Кирил Петков. Тези комисии се правят служебно от председателя на Народното събрание. Росен Желязков не го направи. Затова ние внесохме такава комисия и сложихме срок до 18 юли, за да може да разгледа тези 4 имунитета и да излезе с доклад. На „Възраждане” им предложихме да оглавят комисията. Те се скриха. ИТН и БСП пък отказаха да предложат свои членове в комисията”, обясни Ананиев.

 Той отправи критика и към лидера на БСП – Корнелия Нинова.

„Видяхте ли какво направи тя? Отиде, снима се с 600-те страници на „Барселонагейт” и след това избяга от комисия. Вместо да прати своите членове,  да гласуват по начина, който искат и след 4 седмици да сме приключили”, твърди депутатът от ПП-ДБ.

 И бе категоричен, че дори Иван Гешев бъде махнат от поста главен прокурор, ситуацията с имунитетите няма да се промени. „Махането на Гешев е ужасно закъсняло. То не променя ситуацията. Притеснителното е ще има ли смели прокурори след махането му, които да започнат да разследват независимо”, каза още народният представител. И гарантира, че Петков ще си даде имунитета преди 18 юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *