Радев заминава за Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев ще присъства днес в турската столица Анкара на встъпването в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган, който беше преизбран за президент на Република Турция на 28 май, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава. 

На церемонията, която ще се проведе следобед в президентския дворец „Бештепе“, ще присъстват двайсет държавни лидери и над 40 министри от други страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също пристига в турската столица.

Окончателно: Ердоган печели президентските избори в Турция с 52,18%

Ердоган спечели балотажа на президентските избори с 52,18 процента от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи стабилно мнозинство в парламента. Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост, но втори след въвеждането на президентската система на управление в Турция. Преди това Ердоган бе избиран за президент на избори през 2014 и 2018 г. Преди да стане държавен глава, Ердоган бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.

България и Турция развиват традиционни отношения на добросъседство, като основополагащ документ за отношенията между двете страни е Договорът за приятелство, добросъседство, сътрудничество и сигурност между Република България и Република Турция, подписан на 6 май 1992 година.

Президентът Радев по-рано поздрави Ердоган за преизбирането му, изразявайки увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа. 

Българският държавен глава присъства и на встъпването в длъжност на турския президент след изборната му победа от 2018 година, а през декември миналата година бе на работно посещение в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата проведоха  среща „на четири очи“ в двореца „Вахдеттин“, сред обсъдените теми на която бяха сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, както и транспортната свързаност между двете държави, припомня БТА. 

Българският президент e придружен от съпругата си Десислава Радева.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *