Гешев: Добре, че смених колите в последния момент

ТОП НОВИНИ

Добре, че смених колите в последния момент. Добре, че не убиха някой човек. Това заяви пред Епицентър.бг главният прокурор Иван Гешев.

„За децата се притеснявам, много се изплашиха“, заяви той.

Взривът е бил ужасяващ, посочи той и подчерта, че ако не е бил сменил колите, е щял да загине.

Иван Гешев се завърнал късно от Украйна и задържал бронираните коли,  с които е пътувал.

Трябвало е след това да замине за Турция с други коли. Той обаче решил да се отклони и да присъства на събитие на младши прокурори в базата на прокуратурата на Цигов чарк.

Явно атентаторите са били уведомени за промяната в плановете и са заложили взрива по пътя София-Самоков. но не са отчели, че той може да смени автомобила, в който се вози лично. Взрив е бил заложен и по пътя за Турция, твърдят от службите.

Експлозията пред кортежа на главния прокурор е стана около 11.45 ч. на пътя София – Самоков.

Той се е връщал от Боровец заедно със семейството си, в кортежа са били съпругата му Детелина Ханчева и дъщерите им Ивет и Далия.

Главният прокурор е бил мишена за убиване. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки.

Това заяви на брифинг на директора на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той работи на терен.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор е пътувал към София. Взривът е бил на завой. На място се е образувал кратер с дълбочина 30-40 см. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки. 

Провеждат се оглед, следствени действия, с кучета се търсят следи, намерени са определени маркери в местността. Професионално подготвено и добре изпълнено. Само случайност е спасила главния прокурор, семейството му и служители.

Към момента Наказателното производство е за терористичен акт, каза шефът на следствието. 

И допълни, че ще се изследва цялата пръст отдолу, както и химическия състав на взривното устройство.

Взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на главния прокурор е минал в средата на голям дъгообразен завой, където скоростта се намалява много. Заложено е наистина професионално, поясни още шефът на следствието.

Сарафов заяви, че с главния прокурор се чува непрестанно, както и че не може да каже кои са заподозрените.

/днес бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *