Борисов: С г-н Петков сме си простили и затова сме тук, трябва да потърсим нетрадиционното решение

България ПОЛИТИКА

Приключи лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП.

В началото лидерът на ГЕРБ призова медиите да спазват добрия тон и да не подвикват.

„Това са партиите, които са се представили най-добре и считаме, че трябва да намерим начин да съставим правителство и отиването на нови избори – ще ни поставят в същата или подобна ситуация. Трябва да използваме това време, което ни предоставя парламента отговорно. Трябва да приемем бюджет“, каза Бойко Борисов и добави, че искат да чуят предложенията на ПП.

„Ние сме винаги готови да говорим“, каза Кирил Петков и добави, че бюджетният дефицит трябва да е под 3% и това е много важна цел.“Отворени сме да говорим и за правосъдната реформа. Бюджетът трябва да бъде приет и трябва да бъде приет отговорно“, каза той.

Петков е категоричен, че те правитеслтво в първи мандат не могат да подкрепят, но са готови да говорят по политики и за бюджета.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. „Трябва да се огледа детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжка на ведомствата са вдигнати с над 40% и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности. Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина, по който са направени. Трябва да се се огледат детайлно нещата с МФ. Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя.  Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит“, каза Василев.

В следващите парламентарни дни трябва да покажем прогрес по отношение на законодателната програма, категоричен е Петков. 

Политологът Любомир Стефанов: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в ситуацията от уестърните – кой ще мигне пръв

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че най-важни са законите за правосъдната реформа. Останалите партии са запознати със законодателната промяна и те не са лишени от законодателна инициатива. Ще предложим паралелно да работят освен парламентарните комисии и двете групи, за които се договорихме, каза тя. „Напомняме на служебното правителство да изготви целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възстановяване. Освен бързината, то ни трябва и партньорство със служебния кабинет, докато той съществува. Нямаме спор по отношение на НПК за разследване на главния прокурор, може би ще се наложат някои козметични промени, но това няма да промени основната цел – че всеки трябва да бъде равен и отговорен пред закона“, каза тя.

„Имаме готовност, двете коалиции заедно, да внесем промените по Закона за домашното насилие“, каза Атанасова и допълни, че Комисията по конституционни въпроси трябва да бъде отново създадена и да работи.

Томислав Дончев заяви, че трябва да има конкретни мерки за бюджетния дефицит, защото не е само счетоводна работа. „Ще има буквално тежки реформи и те няма нито да са любезни, нито лесни и трябва да си отговорим на въпроса ще имаме ли мнозинство, за да се случи това.  Трябва да има правителство, защото ако нямаме мнозинство – тези 30 закона, дори и да се работи денонощно, няма как да се приемат“, категоричен е още той.

„Нашата друга цел е Шенген и еврозоната. Това означава всички малки и средни фирми да могат да изнасят свободно без да седят с часове по границите – това е Шенген, също така българите да се чувстват като първа ръка европейци, а не като втора“, каза Кирил Петков.

Важно е да има правителство. Да преминем към това, което сте казали – че няма да ни подкрепите на първи мандат, а да ви подкрепим ние на втори, за да можете да ни контролирате през парламента. Да не се заблуждаваме в НС има още 4 партии, които могат да организират мощна опозиция. Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да видим какво предлагате и да мислим дали да ви подкрепим. Няма да изпадам в подробности. С г-н Петков сме си простили и затова сме тук. Ако имате и друг вариант – трябва да ни го кажете. Хубаво е да ни отговорите, защото и отговор „да“ и „не“, даден навреме, се приемат с уважение, отсече Борисов.

Петков заяви, че това, което те осъзнават в този момент, е, че те са първата политическа сила и уважават правото им да направят своя избор. „Когато става дума за избора – доколкото разбирам ще говорите и с другите партии“, каза Петков. Борисов го прекъсна и заяви, че докато водят преговорис с ПП – ДБ няма да водят преговори с другите партии.

Не е някакъв инат, че няма да подкрепим първия мандат, а това е ясно зададена политика от нашите органи и подкрепена от избирателите ни. Не искаме да изземаме инициативата, първият мандат е при вас, каза още Петков.

Асен Василев заяви, че освен ясна законодателна програма, то трябва да се разработи и ясна правителствена програма каквато ще се изпълнява от кабинета. „Ако има съгласие по тази програма, то трябва да започнем да мислим с какъв състав трябва да бъде изпълнявана тя“, уточни Василев.

Борисов заяви, че няма на кого да разчитат. „Има време да се караме и да се обиждаме, но трябва да използваме момента и да свършим нещо“, добави той.

Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че отдавна са прескочили традиционното с ротацията на председател на НС. „Трябва да търсим и други нетрадиционни решения“, уточни той.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *