Евакуират българи от Судан

ТОП НОВИНИ

Има българи сред евакуираните от Судан, съобщава АФП. В отговор на запитване на БНТ от външното ни министерство заявиха, че засега не могат да предоставят повече информация.

Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните семейства от Хартум, потвърди президентът Джо Байдън.

Обстановката в Судан остава напрегната заради постоянното нарушаване на тридневното примирие, което трябваше да влезе в сила в петък.

150 чуждестранни граждани са били евакуирани от Судан със съдействието на военноморските сили на Саудитска Арабия.

Сред тях са 66 души от 12 държави, включително България, както и 91 саудитски граждани. Те са били изведени от Порт Судан – пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от столицата Хартум, и са пристигнали невредими в Джеда, в Саудитска Арабия.

„На конвоя беше осигурена цялата необходима защита по пътя от Хартум до Порт Судан. Благодарни сме на началника на суданските въоръжени сили за сигурност и на ръководителя на морската база“, заяви Али Джаафар, посланик на Саудитска Арабия в Судан.

Работата на американското посолство в Хартум е временно преустановена, а американските дипломати и техните семейства са успешно евакуирани от страната – според американски официални представители става дума за под 100 души. Операцията е била проведена в координация със суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа.

„Днес, по мое разпореждане, армията на САЩ извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители от Хартум“, допълни американският президент Джо Байдън.

Франция също е започнала операция по бързо евакуиране на гражданите си и на дипломатическия си персонал от Судан.

В изявление на външното министерство се посочва, че се извеждат и граждани и дипломати от страни от Европейския съюз.

По данни на дипломатически източник суданската армия и Силите за бърза подкрепа са обещали, че няма да пречат на операцията. Според същия източник в Судан има около 250 французи.

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Летището е затворено, много пътища са блокирани. Няма вода, има постоянни прекъсвания на електричеството.

Прекратяването на огъня не се спазва и практически се договаря всеки ден, откакто избухнаха сраженията. Суданските въоръжени сили и техните противници от Силите за бърза подкрепа си отправят взаимни обвинения за нарушаването на примирието.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *