Забраната за внос от Украйна може да важи само ден, ако на 25 април има общоевропейско решение

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА
  • Ако във вторник не се стигне до общоевропейско решение, няма да се откажем от забраната и ще продължим да я въвеждаме, каза каза икономическият министър Никола Стоянов
  • Инфлацията може да е едноцифрена още през юни, прогнозира той

Инфлацията за март е спаднала с 2%, а в последните месеци спадаше с 0,5 на сто. Това, което се случва е страхотно, през септември беше 18,7%, а експертите предвещаваха, че пикът ще е в средата на 2023 г. Това заяви по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Към края на март инфлацията е била 14% по данни на НСИ.

Министърът отчита, че спадът на цените на горива и на енергийни ресурси започва да се отразява. Той смята, че инфлацията за април ще спадне с още 1,7-1,8%, а през юни ще е едноцифрена.

Стоянов смята, че за момента правителството е успяло да спре ръста на цените, при млечните продукти има малък спад, при прясното мляко – 1%. Надява се през април да има по-голям спад на цените.

Това изкривяване на цените, което се получи у нас, е заради външни фактори, но и заради структурни проблеми, нерешавани с години, така че има още работа, каза той. 

По повод забраната за внос на над 20 украински храни, която наложи кабинетът в сряда, Стоянов казва, че е възможно тя да действа само един ден, на 24 април, откогато влиза в сила. Очаква се във вторник да излезе общоевропейско решение. 

/24 часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *