Кметът Илко Стоянов със сигнал до прокуратурата заради казуса с басейна в кв. „Еленово“

ТОП НОВИНИ

Фрапиращи нарушения е открил екипът на кмета Илко Стоянов при извършена вътрешна проверка на проекта за изграждането на плувния басейн в кв. „Еленово“. Това съобщи самият той по време на извънреден брифинг.

Кметът Стоянов припомни, че преди около месец е излязло осъдително решение на ВКС, с което община Благоевград е осъдена от благоевградската фирма „МАРГАРИТА – П – Иван Костадинов ЕТ“ и се налага да заплати на същата 2.5 млн. лв.

„Подадохме искане до ВКС, с което да поискаме тълкуване на някои грешки. То не беше уважено. Междувременно направих пълна проверка, доколкото мога и доколкото имаме документи в община Благоевград. Стигнах до шокиращи данни“, каза кметът Стоянов.

Той уточни, че община Благоевград е завела ново дело за отмяна на влязлото в сила решение. А ето и какво са установили по време на проверката:

„Открихме, че при изпълнението на обекта голяма част от дейностите не са изпълнени, както трябва. Направихме проверка по отношение на самия проект. Договорът е за инженеринг, което означава, че изпълнителя е трябвало да направи и проекта, и изпълнението. По неясни причини, когато проектът е приет, той не е остойностен. Когато ЕТ Маргарита дават проекта не са уточнили какво да бъде изпълнено и на каква стойност. Нито от фирмата, нито от общината са направили такова нещо“, коментира Стоянов.

Друго нарушение, което е установено при извършената проверка е, че в Акт 15 има фалшифицирани подписи.

„С данните, които имам, мога да обявя, че Акт 15 не е истински. Оказва се, че част от подписите не са полагани от архитектите, които са цитирани. Вече имаме две писмени декларации от архитектите, осъществили надзора, в които те декларират, че не са подписвали въпросния документ“, посочи Стоянов.

По думите му ако бъде доказано това, което от общината са установили, то това би означавало, че плувният комплекс в Еленово нямаме акт 15.

„Документът е подписан общо от 10 човека. Предполагам, че общо 5 или 6 ще излязат недействителни“, отбеляза Стоянов.

Кметът на Благоевград подчерта, че е сигнализирал прокуратурата и съда за допуснатите нарушения.

Предстои разследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *