Александър Йорданов: Предложението за ротация на председателя на НС е глупаво и шантаво

България

„Предложението за ротация на председателя на НС е глупаво и шантаво, такова нещо няма в демократичната практика на Европа“, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП.

По думите му в нито една европейска държава няма такова ротиране на председатели на парламента.

„Това е абсурдна идея и препоръчвам да се откажат от нея. Партията, която е спечелила изборите, има право да излъчи председател на парламента“, допълни Александър Йорданов.

Според Александър Йорданов всички опити за схеми на правителства водят до дестабилизация на държавата и отслабване на позициите на България в Европейския съюз.

„Винаги за премиер се издига лидерът на партията. Така се поема политическа отговорност“, добави Александър Йорданов и подчерта, че влизането в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване са основни задачи.

Дежа вю: Депутатите не избраха председател на НС, продължават с опитите утре

Според него ако първите две политически сили се обединят, ще има стабилно мнозинство, като ако тази коалиция стане факт ще спечелят и двете партии.

„Така парламентът ще има хоризонт от 4 години, в договарянето за програмите на управление могат да се разпростират според броя на процентите, които са им дали избирателите на изборите“, каза още Александър Йорданов. Според него ПП и ДБ говорят „като неокомунисти – крайно и безалтернативно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *