Енергийният министър посрещна в Турция танкер с американски газ за България

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

В края на месеца в София (25-26 април) се очаква да бъде подписано мащабно споразумение между няколко държави, сред които Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария, Словакия за разширяване на газовата инфраструктура. Това ще даде възможност за доставка на газ от Азербайджан през България към Централна Европа. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов при посещението си в турския терминал „Мармара Ереглиси Ел Ен Джи“ (Marmara Ereglisi LNG), където беше посрещнат първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното споразумение между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“, предаде БТА.

По думите на министър Христов споразумението, което предстои да бъде подписано в София, ще даде възможност на страната ни да доставя втечнен газ от американски и европейски източници отново до Централна Европа.

„Това споразумение е с европейско значение. Разбира се, паралелно с това продължаваме и сътрудничеството си с турската страна, съгласно споразумението, което имаме“, каза той. 

Споразумението между „Боташ“ и „Булгаргаз“ беше подписано в София на 3 януари тази година и е със срок 13 години. С него българският обществен доставчик получи достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 млрд. куб. метра газ да бъде трансфериран на година. Танкерът, който днес пристигна в Турция, е с товар от 50 млн. куб. метра. 

„Това споразумение е изключително важно за България. На практика днес започва практическо изпълнение на договорката, която беше постигната между президентите на България и Турция през декември, миналата година. Буквално няколко седмици по-късно (на 3 януари) подписахме споразумението и днес посрещаме първия танкер, който разтоварваме. За да постигнем енергийна сигурност и диверсификация на доставките, е много важно да имаме както различни източници на доставки, така и различна инфраструктура, тоест различни пътища за доставката на този газ. С това споразумение с „Боташ“ на практика ние добавяме още един път за доставка на газ, който ние договаряме. Корабът, който посрещаме днес, е договорен от “Булгаргаз“ с американската компания „Шениер“ (Cheniere). Това, което е договорено с турската страна, е да използваме инфраструктурата за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на количествата до България“, допълни министърът на енергетиката. 

Той посочи, че с това се развенчава и политическата атака от миналата година, че този договор „бил за скрита доставка на руски газ“.

„Както виждате, газът идва от САЩ. Очакваме да можем да доставяме над десет танкера на година чрез това споразумение. Много важно е да уточним, че по това споразумение нямаме договорка да използваме един-единствен терминал, а всички турски терминали. Нашата задача е като си купим танкера, да го доставим в турски води. След това „Боташ“ поема и го разтоварва там, където е най-удобно и ефективно. Това ни дава изключителна гъвкавост на доставките. Също така е изгодно и за турските колеги, тъй като по този начин те оптимизират своята инфраструктура. Много държави се опитваха да постигнат такова споразумение с Турция и никой освен България не успя. Ние успяхме да намерим печеливша формула, така че и турската страна да има изгода от такова споразумение. Давам пример с терминала в Гърция, където имаме собственост. Ако там има технически проблеми, доставките ни се блокират. Множеството терминали, с които Турция разполага, на практика елиминират този проблем“, каза още Росен Христов. 

Преди да посети терминала, българският министър на енергетиката се срещна с ръководството на турската компания „Боташ“ и на „Мармара Ереглиси Ел Ен Джи“. Заедно с Росен Христов на място в Турция пристигна и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева. 

Тя каза, че за „Булгаргаз“ днес е изключително важен ден, защото дава начало на стратегическото партньорство с „Боташ“. По думите ѝ страната ни продължава да използва и слотовете на терминала за втечнен газ в близост до Атина, Гърция – Ревитуса. 

„Наша задача е да предлагаме и газ на българските потребители на конкурентни цени и ако погледнем движението на ценовите индекси от януари насам, ще видим, че ние обявихме цената за месец май и месец юни. За този период имаме сериозно намаление от 60 на сто на цената от началото на годината… Очакваме този тренд за намаляване на цените да продължи „, каза Златева.

Министър Христов отбеляза, че е „много важно да имаме различни пътища на доставка, защото така успяваме да договорим и най-добрите цени“.

„Достъпът до инфраструктура, който имаме, ни дава възможност в най-изгодния момент да купуваме газ и да го доставяме до страната ни. Разширението на газохранилището в Чирен също е ключово“, каза Христов.

Снимка: БТА

Сн: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *