Клубът „Иван Михайлов“ в Битоля: Вписването на българите в конституцията на РС Македония е право, а не привилегия

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА

Отворено писмо до президента на Република Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. В него членовете на заличеното от Централния регистър сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в конституцията на страната, чрез което българите в Северна Македония да бъдат включени в основния закон, ангажимент, поет с преговорната рамка на страната за преговори с ЕС.  

„Изминаха повече от три десетилетия от края на югославската окупация на нашата Македония. Три десетилетия, през които македонските българи очаквахме нашият народ да получи свобода и справедливост наравно с останалите части от народи, които живеят в страната. Днес това е настояване на всички 27 страни-членки на Европейския съюз. Проблемът е вече европейски. Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона.

Побоищата над македонските българи, уволненията от работа, палежите и стрелбите по нашите клубове, оневиняването на извършителите, забраната на нашите сдружения, говорът на омразата в контролираните медии, поругаването на нашите паметници и фалшифицирането на нашата история – нищо няма да ни спре защото ние сме народът! Ние сме народът на Цар Самуил, на Възрожденците, на Екзархията, на Илинденци, на Гоце, на Тодор Александров и на Ванчо Михайлов. Нашето въвеждане в Конституцията на Република Северна Македония не е привилегия, а право”, пише в откритото писмо, подписано от председателя Люпчо Георгиевски.

Mъж напръска с черен спрей името на Иван Михайлов от културния ни център в Битоля

 От сдружението изразяват готовност да помогнат за вписването на българите на три места в конституцията на Република Северна Македония. 

„Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение. Без нас и с налагането на формули, които биха били камуфлаж на нашето неравноправие няма да бъде решен проблемът за нашия статут. Очакваме да бъдем поканени, за да бъдем чути в Скопие, както бяхме поканени и чути в Европейската комисия в Брюксел. Адресите, на които очакваме да получим Вашите покани, са Ви добре известни – те са същите, на които бяха пратени хора, за да ни палят и да стрелят по нас”, пише в отвореното писмо до Стево Пендаровски.

От сдружението „Иван Михайлов” в Битоля се обръщат към президента на Република Северна Македония със следните молби: да не се заиграва с термина „малцинство“, защото не се смятат за малцинство; да не агитира ЕС, че македонските българи са фашисти; да помоли службите за сигурност да не харчат напразно парите на данъкоплатците за създаване на фалшиви български сдружения, които уж да ги представляват, и да не разчита, че те могат да бъдат разколебани чрез „корумпиране на отделни обществени лица в София”.

„Очакваме, господин Президент, да приемете протегнатата ни ръка”, пише в отвореното писмо, публикувано и на Фейсбук страницата на сдружението.

Сдружението Културен център „Иван Михайлов“ Битоля беше регистрирано в Република Северна Македония през април 2019 г. и заличено от Централния регистър на страната преди месец в следствие на промени в закона за имената на сдруженията и фондациите, заради отказа да бъде променено името. В Северна Македония Иван Михайлов се смята за свързан с фашизма. След откриването на сградата на Културния клуб на сдружението бе направен опит за палеж на сградата, а извършителят получи условна присъда. Преди дни с черна боя бе заличено и името на сдружението от табелата на сградата. Срещу председателя му Люпчо Георгиевски се води наказателно дело за разпространение на ксенофобия.  /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *