Деница Златева: До 3 месеца цената на природния газ ще бъде с 30% по-ниска спрямо април

ТОП НОВИНИ

Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще бъде около 98 лв. Очакванията са тази цена през следващите месеци да спадне с близо 30%. Това съобщи в студиото на „Денят започва“ директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева. Тя уточни, че в рамките до 3 месеца цената ще бъде с 30 на сто по-ниска спрямо април или общото намаление спрямо януарската цена ще бъде с близо 70%.

„Това е нормално в края на отоплителния сезон. По принцип цените през летните месеци са по-ниски за разлика от м.г. Това е и една от причините през сегашния отоплителен сезон цената да е по-висока отколкото сме очаквали, защото за разлика от м.г. в периода, през който се нагнетява газ в Чирен и който използваме през отоплителния сезон – този газ беше най-скъпия“, посочи Деница Златева.

Тя обясни и как се формира цената на природния газ – на 10-то число от месеца „Булгаргаз“ внася предложението за цена за следващия месец. В него се включват всички количества на клиенти на „Булгаргаз“ – както тези на регулирания пазар, т.е. топлофикационни и газоразпределителни дружества, така и всички фирми на свободния пазар, които имат сключени договори с „Булгаргаз“.

„На 10-то число ние предоставяме в КЕВР както потвърждение за тези договорени количества, така и всички договори и споразумения, които „Булгаргаз“ има сключени за закупуване на природен газ, което е една от компонентите в цената. Потвърждение за осигурени слотове за регазификация, потвърждение за разходите за съхранение на този природен газ, разходите за пренос. И когато говорим за компонентата борсов индекс, ние ценообразуваме на борсов индекс месец напред. При формирането на цената трябва да кажем каква ще е тя за целия следващ месец“, обясни Златева.

Тя допълни, че в най-голямата криза м.г. ценообразуващият елемент е бил борсов индекс – месец напред с договорените отстъпки.

Деница Златева каза още, че в момента има работна група, която обсъжда механизъм за компенсиране на търговците, които нагнетяват газ. В момента „Булгаргаз“ има 300 млн. куб. метра газ в Чирен и за да има оптимална цена за следващия зимен период, този газ ще остане през лятото там и нов няма да бъде нагнетяван, тъй като хранилището е пълно на 77%.

Заради по-меката зима Златева поясни, че януари е бил доста труден месец за дружеството, тъй като потреблението е било с около 20-25 на сто по-ниско./bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *