Зърнопроизводителите на тридневен протест: Без нас няма храна и бъдеще (СНИМКИ)

ДРУГИ

Започна шествието към румънската граница в района на Кардам поради недоволство на малките и средни земеделски производители от непродадената реколта от миналата година заради нелегалния безмитен внос на украинска пшеница, царевица и слънчоглед, вместо да им се осигурят коридори до пристанища Варна и Бургас.

Протестиращите заявяват, че редовното и служебното правителства не са взели никакви мерки и сега малките производители са пред фалит. На един от тракторите пише: „Без фермери, няма храна, няма бъдеще“Колоната от протестиращи е много дълга.

Протести има още във Видин, Русе и Силистра с сновно искане държавата да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. На протеста във Видин присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик.

Организатор е Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините освен безконтролния внос на зърно от Украйна, е тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете. 

Национален тридневен протест организираха зърнопроизводители от цялата страна – на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде в четири пункта в страната – Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника.

„Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете“, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. 

/дарик, сн: бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *