Решено е всички български моряци от задържаните в Румъния кораби да бъдат освободени, потвърди посланикът ни в Букурещ

ТОП НОВИНИ

„Шестима от моряците от екипажа на трите български кораба пътуват към България и вече би трябвало да са на българска територия. Постигнахме това, за което се борихме – да бъдат освободени десетимата моряци. Остават 4 човека – тримата капитани и един от моряците. Те ще останат на един от трите кораба, който все още не е запечатан от прокуратурата, да прекарат нощта и сутринта в 9 да си тръгнат към България“, заяви пред БНТ Радко Влайков, посланик на България в Букурещ.

По думите му до това решение се е стигнало, след като българските капитани са настоявали да присъстват на запечатването на корабите.

„Това е повече от нормално – да напускат последни кораба. Приключи разпитът на втория капитан на единия от трите плавателни съда, като всеки момент приключва и на третия, но решенията, които ще бъдат взети от тези два разпита, вече практически са взети“, допълни Радко Влайков.

Той поясни, че въпросът с корабите ще се решава по-нататък.

Посланикът ни в Букурещ: Освободен е екипажът на единия от задържаните в Румъния български кораби

Относно това дали ще бъдат повдигнати обвинения на моряците, посланикът ни в Букурещ коментира, че фактът, че те са пуснати на този етап, е доста обнадеждаващ.

„Характерът на потенциални обвинения е такъв, който не изисква тяхното задържане. Единият от разпитите и в този момент продължава да тече“, каза още посланик Радко Влайков.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *