След решение на Общински съвет! Бягащи от войната в Украйна ще могат да бъдат настанявани в социалните жилища в IV микрорайон

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

С 34 гласа „За“ Общински съвет Благоевград при предложението на кмета Илко Стоянов – в социалните жилища в IV микрорайон да бъдат настанявани хора, бягащи от войната в Украйна и търсещи убежище в нашата страна.

Очаквано, точката предизвика сериозни дебати, преди началото на които, кметът на Благоевград обясни, че е провел разговори с Управляващия орган по проект, в рамките на който жилищата са били изградени и те са изявили принципно съгласие, относно идеята му.

Общинският съветник Албина Анева все пак попита каква е вероятността да бъдем санкционирани от Управляващи орган и кой ще плати евентуална глоба. Постави и въпроса – защо жилищата не са били предоставени на семействата, които останаха без жилища заради пожара в блок 18 в кв. „Струмско“.

Кметът Илко Стоянов обясни, че на база проведените разговори с Управляващия орган, не би трябвало да има проблем при взимане на решение от страна на Общинския съвет. Той обаче недоумява защо се спекулира по темата с пожара в „Струмско“, при положение, че се прави всичко възможно хората да бъдат върнати в техните домове. Гласувани са били и 5 общински жилища, които да им се предоставят, но само две семейства са изявили желание да се възползват.

„Ние работим активно с хората от блок 18, а вие постоянно ги използват. И кмета и този Общински съвет предприе всички необходими действия, когато се случи пожара. Гласувани бяха 5 жилища за семействата, но реално само две поискаха да се възползват. Опитвате се да ни изкарате, че не помагаме, а в същото не е така“, отбеляза тя.

Д-р Пандев направи предложение – да се говори с бизнеса и да се види какви са техните възможности да приемат бежанци, като идеята му е председателят на Общински съвет Радослав Тасков да организира среща, на която въпросът да бъде обсъден.

От своя страна председателят заяви, че няма против да организира такава среща, но е важно първо Община Благоевград и Общински съвет Благоевград да предприеме действия и едва след това да търси съдействие от бизнеса.

След края на дебатите, Общински съвет прие предложението, а кметът Илко Стоянов изказа специални благодарности към местните парламентаристи за взетите решения. „Независимо от различните мнения, вие запазихте достойнството на Общински съвет и проявихте съпричастност към хора“, подчерта той.

Кметът на Община Благоевград сподели и още един казус пред Общински съвет, който е свързан с това, че семейство от града е потърсило съдействие от него, тъй като дъщеря им се обучава в Русия, но заради санкциите не могат да ѝ изпращат пари. Илко Стоянов се ангажира да постави въпроса пред Министерството на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *