11 общински съветника искат референдум за SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo, председателят Тасков обясни кога предложението може да влезне в дневния ред

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Изказване, извън дневния ред, на д-р Павлин Янкулски предизвика остри дебати на днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград. Темата, която той повдигна е свързана с идейния проект SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo и подписка от 11 общински съветника, които искат организирането на референдум.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков обясни, че действително, в деловодството на местния парламент има входирана преписка от 11 общински съветника, която е изпратена за сведения към кмета на общината. „Преди предходното заседание на Председателския съвет бе обсъден въпроса за въпросната подписка, но част от подписалите се помолиха да отложим разглеждането ѝ“, каза още той.

Тасков подчерта, че извън общественото обсъждане, в Общински съвет Благоевград няма постъпили други документи, свързани с идейното предложение. „По същата логика може да внесем искане за летище и пристанище на река Струма. Едно такова предложение за референдум следва да се разгледа тогава, когато получим реално проектно предложение“, подчерта той.

Общинският съветник Исмет Узунов пък обърна внимание на това, че референдумът е хубаво нещо, но трябва да се каже на гражданите колко би струвало едно такова допитване и кога то може да бъде легитимно. „Един референдум ще струва между 600 и 800 хил. лв. Сумата ще трябва да платим ние, от нашия джоб, а за да бъде легитимен един такъв референдум, трябва поне 50 % от гражданите дда идат и да гласуват. Ако не идат, как ще оправдаем тези средства?“, попита Узунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *