Радев пред Йоханис: Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Двамата държавни глави подписаха съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство

Официалната визита на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите отношения на равнището на стратегическо партньорство. Румъния и България не са просто добри съседи, нашите страни са обвързани с дълбоко приятелство и дълбоки исторически и културни връзки. Това каза на съвместна пресконференция с румънския си колега президентът Румен Радев.

„Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и ЕС, заедно преследваме следващите си приоритетни цели – Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия регион”, допълни Радев.

Президентът ни посочи, че приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген. „Ние заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин в Шенгенското пространство”, подчерта той.

Радев обясни, че днес с Йоханис са подписали съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство. „Тя е израз на осъзнатата необходимост от надграждане на договорните отношения. И която е заявка за по-високи амбиции в рамките на нашите двустранни отношения”, добави държавният глава.

Йоханис обясни, че в разговора с Радев са обсъдили разширяването на Европейския съюз. „Препотвърдихме подкрепата на Румъния за разширяването на Съюза както по отношение на Западните Балкани, така и за източните ни партньори”, коментира румънският президент.

По отношение на Шенген, Йоханис заяви: „България и Румъния са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство. Ние изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство. Шенген се отнася до право на европейския гражданин да се придвижва свободно в страните членки”, е мнението му. Румънският президент беше категоричен, че нелегалната миграция е нещо съвсем различно.

Румънският президент беше категоричен, че нелегалната миграция е нещо съвсем различно. „Досега доказахме, че умеем да управляваме и незаконната миграция, която изкуствено се смесва с въпроса за Шенген. Имаме претенцията да ни бъде признато правото да сме част от Шенген и се надяваме, че тази година ще получим положителен вот за това”, добави той.

/nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *