МЕУ изтегли публично серийните номера на 6 машини за гласуване, които ще преминат тестове

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

В отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното управление изтегли публично серийните номера на 6 машини за гласуване. Машините ще бъдат тествани от четири екипа. 

Екипите ще проверяват уязвимостта на машините, пригодността им за избиратели с намалено зрение, отпечатването на бюлетините, електромагнитното излъчване и дали може да се засече вотът извън паравана, операционната система. За първи път тегленото на номерата на машините беше без представителите на ЦИК.

На заседанието си във вторник ЦИК не събра мнозинство, за да позволи присъствието на свои представители. Един от аргументите им беше, че няма методика, по която да се определи броят на машините, които ще преминат през проверка. Зам.-служебният министър на електронното управление Атанас Мазнев обясни: 

„Това е решение на ЦИК, ние не можем да ги задължим. Ние, което правим е да покажем, че всичко това, което извършваме е открито, прозрачно, достатъчно достъпно до всеки един български гражданин да види как се удостоверяват тези машини, тяхното съответствие  с техническата спецификация, има техническо задание, което ни е представено от ЦИК“.

„Четири екипа в Министерството на електронното управление ще проверяват дали техническата спецификация, представена от ЦИК, съответства с машините за гласуване“.

Първият екип ще проверява достоверността на документацията и ще бъде ръководен от Марио Миладинов.

Вторият екип ще се проверява нивата на електромагнитните излъчвания на машината, както и дали при гласуването има опасност от установяването на вота на гласувалия извън паравана. Екипът ще се ръководи от Златко Халваджиев.

Третият екип ще тества дали машините отговарят на техническата спецификация, а негов ръководител е Георги Бойчев.

Георги Станков ще ръководи четвъртия екип, чиято задача ще бъде сигурността на информацията. „Екипът има задачата да провери всяка възможност за изтичане на информация. Създадени са няколко групи тестове: първата тества хардуера на машините, втората генерацията и функционалността на основната приложна система, третата се занимава със софтуера на системите“, каза Станков.

IT експертът Ясен Танев пък коментира отсъствието на ЦИК така:

На тегленето на номерата присъстваха малко представители на част от партиите, участващи в изборите.  

На извънредните парламентарни избори на 2 април ще се гласува с близо 12 хиляди машини.

/bnr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *