Забрана на партийно-политическата дейност в училищата, детските градини и РУО, одобри парламентът

България ПОЛИТИКА

Ограниченията касаят само служебните задължения на засегнатите, подчерта просветният министър.

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. Това прие на първо четене Народното събрание днес. Промяната в закона е предложена от Министерския съвет.

Лицата, заемащи длъжност на педагогически специалист, както и лицата, заемащи длъжностите директор и заместник-директор, при изпълнение на своите функции са длъжни да са политически и партийно неутрални и не може да налагат идеологичеси и политически убеждения, е друга проектопоправка.

Освен това началникът на регионално управление на образованието (РУО) при изпълнение на своите функции няма да може да осъществява политическа и партийна дейност и ще е длъжен да е политически неутрален. Правилото ще важи и за редовите служители в РУО.

Една от поправките регламентира и какво е партийна дейност – това е всяка дейност, извършвана от името и/или за сметка на политическа партия, регистрирана при условията и по реда на Закона за политическите партии, или на коалиция или инициативен комитет, регистрирани за участие в избори при условията и по реда на Изборния кодекс.

Промените се аргументират с обезпокоителни процеси на партизация в системата. 

Темата предизвика сериозна пленарна дискусия днес. „За“ промените гласуваха само представителите на управляващото мнозинство.

Критики отправиха опозиционните ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова промените биха ограничили правата на съответните български граждани. В тази посока се изказаха и нейни съратници, както и представители на „Възраждане“. 

Просветният министър Николай Денков отговори, че многократното повтаряне на една лъжа не я прави истина. Той подчерта, че ограниченията касаят само служебните задължения на засегнатите лица от системата на образованието. 

Възможно е на второ четене да има промени в проектопоправките./flagman.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *