Българската баница влезе в Топ 10 на най-вкусните ястия в света

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

В село Баница от векове знаят тайните на приготвянето ѝ

Светът нареди на престижно място българската баница. Тя е в топ 10 на най-вкусните храни на планетата. Традиционното блюдо присъства на българската трапеза от векове по всякакъв повод. Има обаче едно населено място във врачанско, в което тя винаги е била и остава на почит. 

Баницата в село Баница е на специална почит, защото според една от легендите тя е дала името на селото. „Турчин на име Рушид Бей горе от високото видял местността и казал: „Тази местност е равна като баница. И така се нарекло селото Баница“, разказва Людмил Игнатов. И допълва: „Другата легенда за село Баница е, че първо е имало баня. Изворът е бил първо открит. Имало е баня, някаква малка баня, а от баня – баница и така е дошло името“. 

Баня вече няма, но баницата е на всяка трапеза. Специална ли е тя в Баница? По този въпрос има спор. Правят я и в празник, но и в делник, защото според местните тя сближава хората.

А майсторите на баницата в Баница я правят с поне 6 яйца, цяла купичка кисело мляко и около половин килограм сирене. Отделно маслото, брашното и захарта. Така става и скъпичка, но за това ястие хората не се скъпят. Даже и мъжете запретват понякога ръкави да завъртят вкусното блюдо.

/нова тв, сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *