По предложение на инициативен комитет! Президентът на Колежа по туризъм проф. В. Жечев номиниран за „Почетен гражданин на Благоевград” за 70-ата си годишнина

ТОП НОВИНИ

Президентът на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев е номиниран за званието „Почетен гражданин на Благоевград“.

Предложението е внесено до кмета Илко Стоянов от инициативен комитет и е подписано от директора на Международен център за математически науки при БАН акад. Олег Мушкаров, екскмета Лазар Причкапов, зам. министър Николай Шушков, ген. Любен Петров, ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков и колегите му проф. Мария Станкова, проф. Невена Филипова и доц. Стоян Киров, ректор на Колежа по туризъм. Номинацията е подкрепена още от бизнесмените Иван Чапов, Александър Милчев и Илия Ризов, от Кирил Пецев и Стоян Иванов, от Петър Михтарски и Ивайло Андонов, почетни граждани на Благоевград и бронзови медалисти от Световното първенство по футбол САЩ 1994 г., президента на Федерацията по бейзбол Ясен Неделчев, президента на Българската федерация по таекуон-до Марио Богданов и отец Андон Шавулев.

В мотивите за присъждане на най-високото отличие инициативният комитет сочи, че в 70-годишния си житейски път проф. Жечев е посветил голяма част от професионалната и обществената си активност за развитието на Благоевград и просперитета на съгражданите си. „Присъждането на званието е необходимо за моралното насърчаване на хора, които проявяват висока обществена активност, гражданско съзнание и професионална отдаденост“, се казва в предложението им.

Проф. В. Жечев започва кариерата си като футболист в „Пирин“, завършва Педагогическия факултет на ВИФ и става асистент във филиала на СУ в Благоевград, където придобива научна степен „доктор“, защитава доцентура, а след това и професура. Бил е зам. председател и председател на Съдийската комисия към БФС. През 2009 г. е избран за ректор на Колежа по туризъм и продължава да е част от ръководния екип и в момента.

Кметът Илко Стоянов внася предложението за дискусия и решение на предстояща извънредна сесия на ОбС, която се очаква да бъде свикана около 10 март.

/struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *