Хванаха ученик да превозва мигранти

ТОП НОВИНИ

Обещани му били 10 000 лева, съобщават от прокуратурата

18-годишен ученик е хванат в понеделник да превозва мигранти. Това е станало на магистрала „Тракия” край Стара Загора, съобщават от прокуратурата. 

Младият мъж е привлечен като обвиняем. Според прокуратурата той е превозвал с микробус 57 мъже – граждани на Афганистан, които са искали да преминат страната в нарушение на закона. 

18-годишният ученик е имал нужда от финансови средства, продължават от държавното обвинение. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. С.С. се съгласил и за целта на 2 февруари двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани имали договорка с каналджии в Турция да бъдат превозени през България за сумите от 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до с. Крумово градище, община Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28 февруари около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

С постановление на наблюдаващ прокурор младият мъж е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районния съд в Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Работата по случая продължава./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *