ВАС отмени санкция от 120 000 лв. на община Сандански за саниране на 3 сгради, зачете отказа на собствениците да им чистят и петната от течовете

РЕГИОН САНДАНСКИ

Кметът на Сандански Атанас Стоянов успя да спаси хазната от разход в размер на 120 000 лв., които трябваше да върне на държавата заради непълно саниране на 3 многофамилни жилищни сгради в курортния град.

През юни миналата година Административен съд – Благоевград осъди по искане на Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” общината на 2 финансови корекции – 30 396,02 лева с ДДС, представляваща 20% от безвъзмездната финансова помощ за санирането на блок на ул. „Христо Ботев“, и още  89 062.39 лева, представляващи 25% от помощта за топлоизолация на сгради на ул. „Кирил и Методий“ и „Пирин“. Мотивите на благоевградския съд съвпадаха с твърдението на управляващия орган, че общината незаконосъобразно е изменила договора в хода на процедурата по избор на изпълнител, като се е отказала от първоначалните изисквания за почистване на корозирали сечения на армировката и нанасяне на антикорозионно покритие, възстановяване на всички компрометирани бетонови покрития и разслоени бетони, отстраняване на петна от локални течове, почистване, обмазване с циментов разтвор, усилване на балконската плоча при една от стълбищната клетка и др.

Всъщност за тези липси общината своевременно уведомила управляващия проекта орган и посочила, че се отказала от тези дейности не за да облекчи работата на изпълнителите – столичните фирми „Стройкомерс“ ЕООД и „АТ инженеринг 2000″ ООД, а такова решение взели собствениците на сградите.

Според оперативната програма с неизпълнението на тези дейности се компрометира устойчивостта на инвестицията по проекта и се застрашава противопожарната безопасност на сградите, но върховните магистрати отхвърлиха това твърдение и отмениха решението за финансова санкция, взето от благоевградския съд.

Решението на ВАС от 7 март т.г. е окончателно – освен че няма да връща никакви пари на оперативната програма, община Сандански трябва да получи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и 1355,67 лв. за разноски по делото./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *