Песков обяви условията, при които Русия ще спре военните действия в Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Той обеща в бъдеще Русия няма да има никакви териториални претенции към Украйна

Русия иска Украйна да прекрати военните си действия, да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета й, да признае Кримския полуостров за руска територия, а Донецк и Луганск – за независими територии.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция Ройтерс. По думите му Москва е информирала Киев за своята готовност „незабавно“ да прекрати военните действия, ако въпросните искания бъдат изпълнени. 

Досега това е най-ясното определяне на условията на Москва за спиране на т. нар. „специална военна операция“, която продължава вече 12-и ден, отбелязва агенцията.

Песков заяви, че Украйна е запозната с руските условия. „Беше им съобщено, че всичко това може да спре незабавно“, каза още той.

По темата за неутралитета на Украйна Песков каза, че украинците „трябва да направят промени в конституцията, от които да става ясно, че няма да се стреми да се присъедини към какъвто и да е блок“. Той подчерта, че в бъдеще Русия няма да има никакви териториални претенции към Украйна.

„Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я доведем докрай. Най-важното е Киев да прекрати военните си действия – тогава никой няма да стреля“, каза Песков. 

Очертаването на руските искания идва в момент, в който делегациите от Русия и Украйна се подготвят за третия кръг от преговорите, който ще се проведе днес в Беловежката гора./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *