Благоевград се преклони пред делото на великия Гоце Делчев (СНИМКИ и ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Нито мъглата, нито снегът, нито ниските температури спряха десетките жители и гости на Благоевград, които на днешния 4 февруари се събраха на площад „Македония“ пред паметника на Гоце Делчев, за да почетат 151 – годишнина от неговото рождение.

По традиция честванията започнаха с приемане на почетния караул, посветен на годишнината от рождението на войводата. След това Ивана Дякова припомни кратки исторически факти, свързани с Гоце Делчев. Цитирани бяха и известни цитати, изречени от легендарния войвода.

Последва ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника на Делчев. В него се включиха: кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, директорът на дирекция „Култура“ Силвия Домозетска“, областният управител Стоян Христов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, командир на Трето бригадно командване, зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, представители на Областна дирекция на МВР – Благоевград, евродепутатите Ангел Джамбазки и Асми Адемов, Съюзът на българските офицери и сержанти от резерва, Асоциацията за национална сигурност, представители на политическите партии ГЕРБ, ПП, БСП, ВМРО и „Има такъв народ“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Регионален исторически музей – Благоевград, Регионален клуб „Традиция“, Регионална библиотека „Димитър Талев“, граждани и общественици.

Отбелязването на годишнината завърши с химна на Република България, след което участниците в честването бяха поканени да се отправят към Мемориала на Делчевия род, който се намира в двора на храм „Въведение Богородично“, за да бъде отдадена почит и към роднините на Делчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *