Скандал в парламента, Георг Георгиев пита Бойко Рашков за „ч***джийски“ период

България

Скандалите в парламента продължават по време на обсъждането на първо четене на пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите – съответно от Надежда Йорданова от „Демократична България“ и група народни представители, от Костадин Костадинов от „Възраждане“ и група народни представители, и от Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ и група народни представители. Вчера заради липса на кворум депутатите не успяха да приключат с дискусията по законопроектите и да ги гласуват.

С промените, предложени от Министерския съвет, се създава механизъм за разследване на главния прокурор. От ГЕРБ-СДС отправиха критики към законопроекта на „Продължаваме промяната„, който предвижда да се даде възможност на разследващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да представят за одобрение от съда на протокола за извършеното действие в условията на неотложност.

По-рано Марин Маринов от ГЕРБ-СДС отбеляза, че имат политическата Воля да бъде приет работещ механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му, темата за съдебната реформа е от изключителна важност за нашето общество, като някои партии дължат своето съществуване на поддържане на темата. Тя трябва да бъде затворена и да приключим тази реформа, защото българското общество е до крайна степен затормозено от нея, смята Маринов.

Относно законопроекта на Бойко Рашков, депутатът от ГЕРБ-СДС коментира, че вижда в него „завръщане не на полицейщина, а на милиционерщина“. В тази връзка той припомни ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов миналата година, когато Рашков беше вътрешен министър. Ако същите промени бяха в сила тогава, репресията щеше да е още по-силна, коментира още Маринов.

Първоначално Бойко Рашков му отговори от място и за нарушаване на реда в залата получи наказание „порицание“. След това от трибуната на парламента бившият вътрешен министър коментира, че се използва една дежурна щампа. Първо, когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов, той е завършил милиционерското училище в Пазарджик, аз не съм, каза Бойко Рашков. Той посочи, че много уважава всяка една професия, включително професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, коментира Рашков. Той отбеляза, че много след началото на демократичните промени Бойко Борисов е останал член на БКП и е излязъл от МВР.

НА ЖИВО: Скандали в парламента, Митев припомни как Цонев е нарекъл Борисов мутра преди 10 години

След това на трибуната излезе Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Вие сте прав да се сърдите, че Ви наричат милиционер – вие не сте милиционер, вие сте си жив чекист. Вие бранехте Всекиревата и Всеасеневата революция, както чекистите са бранели Всесъветската. Така че в този смисъл, по методите ви на работа и по изпълненията ви в публичното пространство, ви оправдава да се сърдите, че ви оприличават на едни почтени хора – преди 1989 г. полицаите са се наричали милиционери. Вие сте прав, аз не съм юрист, не мога да претендирам за знанията ви на почтен и многоимотен човек, затова искам да ми обясните – промените, които предлагате, ще засегнат ли градинари, които са замесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми от страни извън Европейския съюз в България в полза на един бивш вътрешен министър, сега народен представител? Промените, които предлагате, ще засегнат ли хора в чужди корпорации, които искаха да продадат българската енергетика, ще засегнат ли хора, които посредством сделки с газ, петрол, енергетика, оръжие, земеделие, ощетиха тази държава с милиарди, ще засегнат ли хора, които са замесени в многомилиардната сделка – криптопирамида, която нашето съвремие познава, ще засегнат ли хора, които са известни със своето партньорство с граждани на Руската федерация, четирима руснаци с един криптофараон, Криптомир чух, че го наричат? Вашите промени ще засегнат ли тези хора, ще засегнат ли тези, които вкараха посредниците в газовите сделки на държавата, давайки на руски компании през 30% по-високи цени да оперират в нашата държава, ще засегнат ли всички онези, които вие закриляхте през вашия ч*киджийски период на пребиваване във вътрешно министерство, заяви Георгиев.

След като в залата се надигна шум заради произнесенета от депутата от ГЕРБ нецензурна дума от парламентарната трибуна, Георг Георгиев каза: „Ч*киджийски, имам предвид от чекисти. Всичко това, г-н Рашков, ще бъде ли адресирано от Кодекса, обяснете ни, като вносител на всички тези промени“.

Думата взе депутатът от „Продължаваме промяната“ Радостин Василев, като преди това постави на парламентарната трибуна две пластмасови ръце.

Г-н Рашков, вашата лекция по НПК предизвика тежки психически разстройства в колегите от ГЕРБ и конкретно в г-н Георгиев. Г-н Рашков, след вашето изказване чух реплика за чекисти, градинари, газови сделки, земеделие, криптофараони и всякакви глупости, но не чух нищо свързано с НПК, Закона за съдебната власт и процедурата, с която ще направим така, че главният прокурор да не е недосегаем, посочи Георгиев.

Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев, той има афинитет към ръцете. Те ще му свършат работа според нуждите му. Ще му ги подаря лично, защото неговите основни експертни умения са да целува ръце (преди години Георг Георгиев беше заснет да целува ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – б. ред.)

Остро възразявам срещу излизането на трибуната и използването на нецензурни думи. Като че ли е патент на тази част от залата да се говорят цинизми – думата, която чухме от човека с брадата. Той може би си мисли, че като е пуснал брада, няма да го разпознаят на снимката без брада, когато целува. Rазпознава се, каза в отговор Бойко Рашков.

Въпрос дали промените ще засегнат този или онзи, може да зададе човек, който няма понятие от това, което се гледа тук, което му е работата и за което българските данъкоплатци му плащат заплата на депутат. Това мога да кажа на този човек. Естествено, че когато се променят норми на Наказателно-процесуалния кодекс, че те се отнасят за абсолютно всички граждани на нашата страна. Едва ли заслужа внимание подобно изказване, което е на толкова ниско ниво, че срива и без това не особено високия имиджа на върховния орган на държавна власт, за което искрено съжалявам, добави Рашков.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев съобщи, че наказание „забележка“, съобразно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, получават Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ и Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС

На Василев – за непристойно поведение, изразяващо се в жестове, оскърбяващи законодателния орган, а на Георгиев – за изказване, съдържащо обидни квалификации към негов колега народен представител, аргументира се председателстващият заседанието. 

С това наказанията в днешния дебат стават три, след като по-рано Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ получи „порицание“ за нарушаване на реда в пленарната зала и репликиране от място. /Новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *