Лични лекари поискаха ръст на потребителската такса при преглед

ТОП НОВИНИ

Лични лекари поискаха ръст на потребителската такса при преглед. Сега сумата е 2,90 лв. и не е променяна от 2012 г. Медици предложиха заплащане – макар и символично – да има и при децата, които сега са освободени от такова.

Таксата преди години се е определяла на база на процент от минималната тогава работна заплата от 290 лв. Според изчисления на медици, ако се следва този принцип, сега таксата трябва да възлиза на около 8 лв. Лекари обаче предлагат увеличението да не е толкова шоково, но цената да се вдигне поне с 1 лв.

Според изчисления на медици, ако се следва този принцип, сега таксата трябва да възлиза на около 8 лв. Лекари обаче предлагат увеличението да не е толкова шоково, но цената да се вдигне поне с 1 лв.

Част от пациентите споделят, че е справедливо да има ръст в цената за посещение при лекаря „Навсякъде всичко се повишава. Предполагам, че и тук трябва да се реагира по някакъв начин”, каза пациентката Нели Величкова.

Според лични лекари повишение дори с лев ще е символична, но важна стъпка. „Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет“, обясни д-р Николай Брънзалов.

По-високата такса ще повиши качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.

Таксата от 2,90 лв. не покрива стойността на прегледа и остава за сметка на медика, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25 – 30 милиона прегледа, които ние регистрираме годишно средната цена на преглед като стойност е 8 лв. Това е преди да бъдат платени данъци или осигуровки върху тази сума”, коментира доц. Любомиров Киров.

Сега прегледите за пенсионерите са  1 лв., а за деца и младежи до 18 години – безплатни. До 2025 г. близо 100% от личните лекари ще са над 50-годишни. Ако държавата не започне да финансира достатъчно и доболничната помощ, казват медици, ще сме изправени пред невиждан недостиг на джипита./нова тв, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *