Казусът с отстраняване кмета на Разлог Красимир Герчев – предсрочни избори през април или съдебни дела до редовните догодина

РАЗЛОГ РЕГИОН

Областният лидер на ГЕРБ – Благоевград Андрей Новаков вчера следобeд тръгна към Разлог, за да провери на място в ОИК казуса с поисканото от КПКОНПИ прекратяване мандата на местния кмет Красимир Герчев. Както писахме, антикорупционната комисия спечели миналия месец дело във ВАС за признаване законността на акта й, с който Герчев бе обвинен в конфликт на интереси и санкциониран финансово заради това, че миналия мандат се самоназначил за ръководител на проект за саниране сградата на местния техникум, в резултат на което отчитал работата си по проекта пред себе си като кмет и в едни и същи дни получавал възнаграждение както за работата си като ръководител-проект, така и за кметската си дейност.

„ГЕРБ ще се съобрази с влязло в сила съдебно решение, но засега се въздържаме да обсъждаме хипотеза с това какво би могло да се случи, защото си спомняте спънките около казусите с бившите благоевградски кметове Атанас Камбитов и Румен Томов. Ще излезем с позиция, след като ОИК – Разлог вземе решение по въпроса“, коментира кратко Новаков.

Председателката на ОИК – Разлог Елена Пандева, която е юрист, вчера по обяд уточни, че всеки момент в комисията очакват да получат изисканите заверени копия на съдебните решения от Административен съд – Благоевград и ВАС, след което ще се съберат да вземат решение по предсрочното прекратяване на четвъртия мандат на разложкия кмет.

Съгласно чл. 23 от ЗМСМА ОИК е длъжна да се събере на заседание в 3-дневен срок от получаване на чаканите съдебни решения и да уведоми кмета за това, а той има право през следващите 3 дни да направи писмено възражение пред комисията. В поредния 3-дневен  срок от изтичане на срока за възражения ОИК взема решение за прекратяване на мандата, за което трябва да гласуват 2/3 от членовете на комисията. При 13-членен състав на ОИК това означава поне 9 гласа „за“. Ако при гласуването комисията събере нужните гласове, тогава се уведомява ЦИК и президентът Румен Радев насрочва частични местни избори в общината след най-малко 30 дни. Това означава, че избори в Разлог може да има още през април.

По-интересно е обаче какво се случва, ако ОИК не успее да събере тези 9 гласа и не бъде взето решение за прекратяване на кметския мандат.

В този случай всяка от партиите, вкарала съветници в ОбС – Разлог в мандат 2019-2023 г., има право да оспори решението на ОИК в 7-дневен срок пред Административен съд – Благоевград. Решенията на АС пък се обжалват пред ВАС.

Хипотетично, ако състав на ВАС се произнесе, че ОИК -Разлог правилно е отказала да прекрати мандата на кмета въпреки влязло в сила съдебно решение на друг състав от същия съд, тогава прокуратурата е длъжна да повдигне обвинение срещу ОИК за отказ да изпълни съдебно решение. В този случай казусът влиза отново в съда и могат да минат 2 години, преди втора съдебна инстанция да отмени отказа на ОИК и да разпореди вземане на ново решение съобразно влязлото в сила съдебно решение на ВАС от миналия февруари. Междувременно обаче следващата есен ще има редовни местни избори, тоест решението ще излезе постфактум.

По същия начин през 2019 г. закъсня и решението на КПКОНПИ за конфликт на интереси при екскмета на Благоевград Атанас Камбитов, за когото процедурата по прекратяване на мандата не можа дори да започне, защото решението дойде, след като той вече не бе кмет./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *