Експерт съветва: Проверявайте IBAN-а, по който изпращате пари, ползвайте е-банкиране от официалната страница на банката си

ТОП НОВИНИ

Огромни загуби понасят фирмите по цял свят, които стават жертва на финансови измами с подменен международен номер на банкова сметка (IBAN – International Bank Account Number). Организираните престъпни групи, които подменят този номер, са на един континент, жертвите – на друг, контрагентите – на трети, предупреждават киберполицаи в интервю за БТА.

Български фирми за съжаление не са изключение и служителите на реда, занимаващи се с киберпрестъпления, посочват, че атакуваните се разделят с хиляди и дори с милиони евро, а противодействието на този вид престъпност е много трудно. 

Преди дни в редакцията на БТА беше получен читателски сигнал от потърпевш, според когото реалните данни за щетите са дори по-големи, защото невинаги жертвите се оплакват по различни причини, включително защото не смятат, че могат да си възстановят загубите. Преди да се стигне дотам обаче, може да се повиши информираността с цел превенция.

Схемата не е сложна – чрез „фишинг“ мейл хакери започват да следят бизнес кореспонденцията на дадена компания с нейни контрагенти от цял свят. Когато се обсъжда плащане, хакерите прихващат съобщенията и подменят номера на банковата сметка, след което парите отиват при тях.

Ако ваш контрагент поиска промяна на банкова сметка, се уверете, че имейлът е истински, съветва в тази връзка Цвета Илиева, началник направление в Асоциация на банките в България. Потърсихме асоциацията като една от страните в процеса на плащането. В интервю за БТА тя коментира кои са основните измами и как фирмите могат да вземат мерки срещу тях.

Проверявайте IBAN-а, по който изпращате пари и винаги достъпвайте електронното си банкиране от официалната страница на вашата банка, съветва още експертът./бта, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *