ПП сезира ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна за над 37 милиона лева

България ПОЛИТИКА

ПП „Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно деяние срещу енергийната и съответно националната сигурност на България, съобщават от пресцентъра на партията.

 В периода януари – април 2022 г., по договора на обществения газов доставчик „Булгаргаз“ с ТЕЦ Варна за доставка на природен газ, подписан по време на управлението на ГЕРБ, ТЕЦ Варна не плаща доставените количества на стойност над 37 милиона лева.

ПП припомнят, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ Варна дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроеенергия за балансиране на системата. По време на управлението на ГЕРБ държавата предостави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ Варна за безвъзмездно ползване до 2054 г. При встъпване в длъжност на редовното правителство задълженията на ТЕЦ Варна вече бяха достигнали над 30 млн.лева, трупани с години.

Ръководството на „Булгаргаз“, назначено от кабината „Петков“, предприе правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от следващото ръководство на „Булгаргаз“, назначено от служебното министерство на енергетиката. За проблемите неведнъж алармират и други организации и медии, допълват те.

В сигнала към ДАНС „Продължаваме промяната“ алармира за драстична промяна в поведението на „Булгаргаз“ в съдебния процес. Първо, дружеството не се възползва от възможността, дадена от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуска възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада. Трето, настоящият директор на „Булгаргаз“ Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото. Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания.

С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ Варна и набавяне на значителни средства в „Булгаргаз“, липсата на които и министър Росен Христов, и изпълнителният директор Деница Златева, са подчертавали многократно.

ПП: Опитва ли се служебното правителство да върне доставките на газ от Газпром чрез Турция?

Бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева. 

Считаме, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на дружеството потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ Варна, както и че има основание да се извърши проверка от ДАНС./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *