Българин е световен шампион в ледени води, възпитаник на школата в Сандански

СПОРТ

Радостин Кръстев триумфира на 500 м с нов рекорд на планетата.

Страхотни новини за България и за българския спорт още в първите дни на новата година! Наше момче триумфира със световната титла по плуване в ледени води! Но той не се казва Петър Стойчев, а Радостин Кръстев!

На първенството във френското градче Самоа, възпитаникът на школата на Сандански стана световен шампион в дисциплината 500 метра свободен стил. Българинът даде време, което досега никой друг плувец преди него не беше постигал в предишните четири издания на първенствата на планетата в ледени води – 5 минути и 36 секунди. Това е нов световен рекорд!

Температурата на водата при плуването на Радостин Кръстев беше 3 градуса, а температурата на въздуха – 4 градуса. Той постигна най-големият успех в кариерата си пред погледа на своя личен треньор Антон Спиров, на 11-кратния носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев и на своя брат Михаил.

„Едно много професионално плуване, с доста добре разпределена тактическа скорост. Радостин тръгна изключително бързо заедно с останалите конкуренти, но успя да съхрани скоростта си и да победи с нов световен рекорд. Това е нещо изумително, защото той е дебютант на световно първенство в ледени води“, сподели специално за bTV легендата Петър Стойчев, който преживя най-емоционално плуването на Радостин във финала.

На световното първенство по ледени води в северното градче Самоа, разположено на река Сена, участват повече от 500 плувци от над 70 държави от всички краища на земното кълбо.

Play Video

Радостин Кръстев има на разположение 24 часа да събере сили и да опита да дублира успеха си и в кралската дисциплина – 1000 метра, която имаме всички основания да наричаме „българска“.

Play Video

Именно на 1000 метра свободен стил Петър Стойчев е трикратен световен шампион, като и в двата случая печели титлите с поправки на световния рекорд.

Петър Стойчев: Изпълних своята мечта! Плувал съм във всички океани!

Преди ден българинът спечели състезание в Северния ледовит океан

През 2017 г. в германския град Бургхаузен Стойчев покори дисциплината за 12 минути и 15 секунди.

През 2018 г., при първото в историята провеждане на световното първенство в ледени води в Антарктида, легендата триумфира ва 11 минути и 8 секунди.

През 2019 г. пък, в езерото в Мурманск, той отвя конкуренцията с време от 12 минути и 10 секунди, при температура на водата под 0 градуса./БТВ


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *