Районна прокуратура – Благоевград за пострадалото от изгаряне 4-годишно дете: Води се разследване за извършено престъпление – причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете

ТОП НОВИНИ

Под наблюдението на Районна прокуратура – Благоевград се ръководи разследване на инцидента с пострадало от изгаряния 4-годишно момче.

Разследването е за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете.

В 16,30 ч. на 12.01.2023 г. в Районно управление на МВР в гр. Благоевград е постъпил сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в града за 4-годишно дете с множество изгаряния по тялото.

Установеното местопроизшествие на ул. „Липа“ в гр. Благоевград е посетено от дежурна оперативна група. Констатирано е, че в имота има новоизграждаща се пристройка към сграда – къща.

Именно там пострадалото момче А.С. (на 4 години) заедно с брат си – 7-годишният К.С., запалили огън, като използвали запалка и намиращите се наоколо отпадъци.

Малолетният А.С. се спънал и паднал в огъня по гръб. Брат му се изплашил и извикал майка им, която по това време се намирала в къщата.

Пострадалото дете е транспортирано за оказване на медицинска помощ до МБАЛ – Благоевград. При преглед е установено, че то е с около 40-50 % изгаряния по тялото. Това наложи спешното му настаняване в детско реанимационно отделение до УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в гр.София. Понастоящем състоянието на А.С. е тежко. Получените при инцидента изгаряния създават опасност за живота на детето.

Действията по разследването продължават и към този момент. Установена е стопена пластмасова бутилка със специфична миризма на запалителна течност, намерени са и изгорелите дрехи на детето.

Незабавно е уведомен орган за закрила на детето на местно ниво – дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ гр. Благоевград.

Днес, 13.01.2023 г., предстои провеждане на действия с оглед прилагане на координационен механизъм за защита на дете в риск по смисъла на законови регламенти.

Проверява се и версията за оставянето на малолетното дете без надзор и достатъчно грижа от страна на родителя, което е създало опасност за неговия живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *