„Продължаваме промяната“: Договорка с ГЕРБ не може да има, съгласие по политики – да

България ПОЛИТИКА

„Продължаваме промяната“ може да постигне съгласие с ГЕРБ по определени политики, но за договорка между двете формации не може да става дума. Това стана ясно от изявлението на акад. Николай Денков, след като върна на президента Румен Радев папката с неизпълнения втори мандат.

ПП върна неизпълнен втория мандат, Радев пита могат ли да се договорят с ГЕРБ в рамките на третия

Той посочи, че от партията са готови да преговарят с всички политически сили по важните за страната политики. А дали и как ще стане това зависи от подхода, който предприеме носителят на третия мандат.

„България има нужда от правителство, което обаче да работи в полза на хората и на бизнеса. Нека да видим президентът на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата – дали ще седнат главатарите на масата или ще започнем да обсъждаме първо политиките. Това зависи от мандатоносителя.

Нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъждат политиките, които са важни за страната. Бихме обсъждали политиките с всяка една от тези партии.

Относно ГЕРБ – договорка е думичка, която ние не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем, една правосъдна реформа – как си представя ГЕРБ правосъдна реформа, е нещо, за което бихме могли да преговаряме.

Лично моето мнение е, че голяма част от партиите в парламента не желаят да водят дискусия за това, което е важно за страната. По-скоро те се опитаха да избягат от тази дискусия“, каза на излизане от президентството Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

ПП върна неизпълнен втория мандат, Радев пита могат ли да управляват с ГЕРБ в рамките на третия мандат

„Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои“, обърна се акад. Денков към президента при връщане на неизпълнения мандат.

В седемдневен срок следва държавният глава да връчи третия мандат на политическа сила по свой избор. След това няма срок, в който трябва да получи папката обратно.

„Вчера вашите коалиционни партньори от „Демократична България“ заявиха, че единственият начин за съставяне на правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Затова ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, каза Румен Радев./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *