Борисов: Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се компенсират, трябва да се отвори ПВУ

България ПОЛИТИКА

Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се компенсират. Той е разменил въглищните централи за батериите. Внедрил е навсякъде „Джемкорп“. Ако искаме да не загубим въглищните централи, служебното правителство трябва незабавно да отвори Плана за възстановяване. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях.

Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията.

ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в парламента по темата.

В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ коментираха, че отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу „лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента“.

Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията.

Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район, както и 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им; също и загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите.

„Това са корупционни схеми с „Джемкорп“, и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За времето, докато Асен Василев отговарял за енергетиката, освен, че са внедрили „Джемкорп“ навсякъде, по същото време са нанесли щети, които сега няма как да бъдат компенсирани, освен чрез бързо решение на парламента и задължаване на служебното правителство бързо да отвори Плана за възстановяване. Това е единственото решение, всичко останало ще е непоправимо, добави Борисов.

За утре искам да бъде изготвена таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на „Промяната“, заръча още лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *