Честваме 145 години от освобождението на София

България

На 4 януари честваме 145 години от освобождението на София. От 10.00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя“ ще бъде

памет на загиналите воини. Камбаните на столичните храмове ще огласят годишнината. На първата година след освобождението на София градската управа взима решението 4-ти януари да бъде обявен за празника на града – традиция, която се спазва всяка година, припомня кметът Йорданка Фандъкова:

„В днешния ден изразяваме нашето признание към всички войски, които оставят костите си по нашите полета за освобождението на града и разбира се на българските опълченци. А също така благодарим и чуждите консули, благодарение на които нашият град остава спасен, не бива опожарен както са предварителните планове на войските, които напускат града. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност“.

От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част пред Паметника на българските опълченци. В Галерия на открито в Градската градина ще бъде представена изложбата „Една млада столица пътува по света“ с най-интересните литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com. Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей ще работят с безплатен вход за посетителите./бнр, сн: архив БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *