Облекчаване на трафика на граничните пунктове с Турция обсъдиха Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Конкретни мерки за по-бърза обработка на превозните средства, преминаващи през граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“ обсъдиха министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу.

Двамата проведоха работна среща в Истанбул като продължение на срещата на президентите на България и Турция миналата седмица.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерждиев благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск и отбеляза, че доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази външната му граница, посочват от МВР.

Пред турския си колега министър Демерджиев изрази увереност, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие.

Относно облекчаването на трафика през граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“, турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и ще бъде увеличен капацитетът им.

След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост над река Резовска, сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата.

Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата и уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *