Благородна Макева: МВР е поставено на колене, има нужда да се изправи

ТОП НОВИНИ

В МВР има много критични точки, в които трябва да се вземат мерки. Това коментира кандидатът за вътрешен министър в проектокабинета “Габровски” – Благородна Макева.

Тя е в системата на МВР от 1994 година. Лейтенант е от 1998 г. С професионален опит от над 20 години. 

“Поканата дойде лично от проф. Габровски. Той ми звънна, срещнахме се, поговорихме. Каза, че иска държавата да се изправи и че е нужна експертна подкрепа”, разказа Макева. 

“Моята най-голяма лична борба беше дали аз съм достойна за тази позиция, дали мога да се справя. Поради факта, че познавам системата отвътре – бих била достатъчно добра точно в тази обстановка, в която МВР е поставено на колене и има нужда се изправи”, заяви тя.

С проф. Габровски се запознават заради поканата. По думите й той се допитал до други експерти, които са я препоръчали.

“Беше изненада защото съм жена. В историята на МВР жени министри има много малко – две”, коментира още Макева.

Тя бе категорична, че е приела поканата, защото в кариерата й никога не й е оказван  натиск.

“Не е допустимо, когато разни формации твърдят подобни неверни твърдения и правят от ефир такива внушения”, каза Макева в отговор на въпрос дали е гледала предварително записите с побой над студенти по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Тогава Макева е зам.-директор на ГДНП. 

“Така както всички хора са гледали в интернет записите, тогава и аз съм ги гледала”, категорична бе тя. “Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР няма такива функции, няма такива компетенции, не й е възложено изготвянето на становище, не е било подписвано нито от мен, нито от който и да било”, допълни тя. 

“Ако такъв документ съществуваше, г-н Рашков щеше да е първият, който щеше да го покаже”, заяви Макева./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *