Очакван ръст на чуждите туристи през зимния сезон у нас

ТОП НОВИНИ

Над 1,2 милионa се очаква да са чуждестранните туристи за зимния сезон, което е ръст между 8 и 11 %. Посещенията от чужбина обаче все още са под нивата отпреди Covid пандемията.

Хотелите и курортите са запълнени за периода за коледните и новогодишните празници. Силен период за зимния туризъм е и периодът от средата на януари и началото на февруари, посочи Константин Занков:

„Интересът е от балкански страни, както и централноевропейски, които имат съответно добри полетни връзки към България. Така че за ски и сноуборд очакваме добър сезон. Вече за културно-познавателен туризъм и за другите по-алтернативни форми туризъм определено сме доста далече от нивата от 2019 г.“.

Предпочитани за чуждестранните туристи са големите ски центрове. Към по-малките интереса остава локален. Активността на хотелиерите е висока и те създават пакети, които да стимулират хората за ранни записвания.

Заради инфлацията и високите цени на горивата увеличението на цената на престоя за организираните пътувания е между 11 и 18%, а за някои хотели и до 20 на сто. За българските туристи най-голям е интересът към балнео и спа хотелите, ски и сноуборд ваканциите, но е и насочени извън страната.

„Много чартърни полети имаме за Египет, Тунис, Дубай, Тайланд, както и чартърен полет до Лапландия. Същевременно, най-висок интерес бележат европейските столици и съответно като брой туристи и балканските страни“.

Препоръчително е и сключването на застраховка „отмяна на пътуване“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *