Как да се предпазим от кражби по празниците?

ТОП НОВИНИ

Празниците могат да донесат и неприятни емоции, особено ако станем жертва на крадци. Има няколко лесни съвета, които да спазваме, за да намалим тази възможност, пише DarikNews.bg.  Когато хората отсъстват покрай почивните дни, е много вероятно да попаднат в „обхвата на действие“ на крадците, казва ст. инспектор Десислав Райчинов.  

Тогава жилищата остават празни и недоброжелатели могат да проникнат в тях. Затова е добре да информираме съсед или близък, че ще отсъстваме, за да може да наглеждат жилището.  

Инсп. Райчинов посочва, че често крадците оставят различни белези по вратите или разместват стелките, за да се ориентират дали жилището се ползва.  

Категорично не е добра идея да се споделя в социалните мрежи или пред голям кръг от хора, че ще отсъстваме, посочва полицаят. Той обръща внимание и на недобрата практика да се оставя светната лампа в имота. Това също е белег, че хората отсъстват, допълва инсп. Райчинов. 

Внимателни трябва да бъдем и когато посещаваме големите магазини. Там може да станем жертва както на джебчии, така и на крадци на автомобили.  

Ако хората усетят допир, трябва да се огледат и да забележат дали има промяна в обстановката около тях, кой ги е побутнал и да проверят личните си вещи – телефон, пари, документи, обяснява инсп. Райчинов. 

кражби крадци

При кражбите от автомобили има няколко възможни сценария. При единия човекът, който напуска автомобила, не се е уверил, че го е заключил, и чрез специални технически устройства крадците успяват да „задържат“ колата отключена. Така те лесно влизат в нея и отнемат ценните вещи. 

Друг похват е „спукана гума“. След като на набелязания автомобил е спукана едната гума, шофьорът разбира за това няколкостотин метра по-късно. Намира място, слиза, за да я смени и така колата е на „разположение“ на крадците. 

кражби крадци

Затова трябва да се уверите, че щом напускате автомобила, той е заключен. Добре е и да не оставате пари и ценности в него, категоричен е инсп. Десислав Райчинов.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *