Европейската комисия очаква положителен резултат за България и Шенген

България ЕВРОПА ПОЛИТИКА

България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че те изцяло изпълняват всички изисквания, за да бъдат приети в Шенген. Това каза днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Донев за Шенген: Марк Рюте прибегна до недостойни внушения, които едва ли ще бъдат забравени скоро

„България, Румъния и Хърватия бяха подробно проучвани и резултатът е, че те отговарят на всички изисквания за това да бъдат част от Шенген. В последните месеци имаше допълнителни проверки на България и Румъния по искане на някои страни членки – те имаха допълнителни въпроси, които искаха да бъдат изяснени. Ето защо изпратихме мисии с експерти на високо ниво от тези страни членки в България и Румъния и те съставиха доклад , който аз на свой ред представих преди няколко седмици по темата за разширяването на Шенген“, посочи тя.

Илва Йохансон заяви, че допълнителните проверки, поискани от някои държави, показаха, че България и Румъния са повишили още повече защитата на външните граници.

„Тяхната оценка е, че България изпълнява критериите дори повече, отколкото в началото. И България, и Румъния са повишили степента си на защита на външните граници. Така че нямаме такава информация (за преминаване на границата срещу 50 лв. – бел. ред.) В четвъртък на Съвета ще бъдат представени всички доклади, от които става ясно, че България, Румъния и Хърватия напълно покриват изискванията да бъдат пълноправни членове на Шенген и именно това очаквам да е изходът от гласуването“.

Еврокомисарят по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас коментира, че е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол. Според него разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол по външните граници на ЕС.

Гласуването за присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген предстои на 8 декември./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *