Президентът иска кабинет, но мисли и за третия мандат. Евентуални избори – през март(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през зимата. Радев каза това по време на консултациите с „Демократична България“.

Той обаче изрази надежда да не се стига до трети мандат, а първите два да бъдат оползотворени.

Държавният глава заяви, че след изборите се ръководи от две основни цели – да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и време партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, да се приемат важни закони.

„Надявам се, това да помага и да има разум“, посочи Радев.

Шестият рунд от консултации. Президентът на разговори с „Демократична България“

„Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари, а това изисква несъмнено забавяне“, обясни президентът.

Аз си нося тази отговорност, поел съм я, каза Радев и заяви, че няма да насрочи избори през януари и февруари.

„Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален… Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, обяви президентът.

Той обаче отбеляза, че ако всички партии излязат и кажат, че са готови да правят предизборна кампания през декември, Коледа, празниците, Нова година, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази.

Военната помощ за Украйна и модернизацията на Българската армия доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на „Демократична България“ по време на консултациите на държавния глава с коалицията.

В началото на срещата президентът попита какви мерки предлагат от ДБ, така че страната да не се въвлече в пожара на войната.

„Като военен съм крайно критичен да се разоръжим по време на война, преди да са сме доставили и усвоили и нови образци техника и въоръжение“, посочи Радев. Той попита ДБ на какви оперативни планове, анализи, финансови разчети и времеви параметри почива идеята им за получаване на НАТО-вско въоръжение за армията ни с предоставянето на оръжие за Украйна.

„Истината е, че това решение изцяло трябваше да се вземе от изпълнителната власт, необходимостта да се намеси парламентът не беше добър знак за вземане на решение“, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му обаче то дава аргументи, когато се водят преговори с нашите съюзници, България да може да изглежда като съюзник, на който може да се има доверие. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *