България внася 10 пъти повече агнешко и овче месо, отколкото изнася

България

През първото полугодие на 2022 година България е внесла десет пъти повече агнешко и овче месо, отколкото е изнесла, сочи статистиката на министерството на земеделието. Вносът на агнешко е над 70% по-голям спрямо същия период на предходната година. 

1102 тона овче и агнешко месо сме внесли през първите 6 месеца на тази година.

Голяма част от това количество идва от страни-членки на Европейския съюз. От трети страни у нас са влезли 351 тона като цялото количество е с произход Северна Македония. Това според съпредседателя на асоциацията на овцевъдите Симеон Караколев е евтиното агнешко месо, за което браншовата асоциация алармира по Великден, че срива пазара на българското агнешко.

Според браншовиците останалото вносно количество е не агнешко, а овче месо, което не се търгува директно на пазара, а влиза в месопреработвателната промишленост, вероятно като необявен заместител на телешко в състава на колбасите.

За първата половина на годината България е произвела 112 тона овче и агнешко месо, което е най-ниското отчетено количество за същия период на последните три години./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *