Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда осъвременяване на пенсиите

ТОП НОВИНИ

Промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите по така нареченото швейцарско правило ще обсъжда на извънредно заседание във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Промените са предложени от депутати от „Продължаваме промяната“. В дневния ред на заседанието са включени още три проектозакона за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП и ДПС.

Проектът на „Продължаваме промяната“ предвижда пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100 процента от нарастването на осигурителния доход или 100 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

В момента пенсиите се индексират с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

БСП има два внесени законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Единият предвижда пенсиите, отпуснати до 24 декември миналата година, да се преизчислят от 1 януари 2023-а с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Вторият проект предвижда обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1- до 2-годишна възраст с минималната заплата.

От ДПС предлагат промени в дефиницията за действителен осигурителен стаж, като се включи и времето на наборната или мирновременната алтернативна служба, на времето, през което репресираните в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което след навършване на 16 години не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани./ БНР, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *