Подробности за трагедията с починалото от ротавирус дете от Бобов дол

ТОП НОВИНИ

Младо семейство от Бобов дол загуби единственото си дете на годинка и два месеца. Трагедията потресе жителите на миньорския град.

Към 18,30 часа в неделя родителите на малкия Ивайло – Еди Здравков и 17-годишната Мариела Георгиева, които живеят на семейни начала, потърсили лекарска помощ, след като детето получило гърч и състоянието му започнало да се влошава. Детето е докарано с линейка от Бобов дол до Спешен център – Дупница. Дежурният лекар е установил, че състоянието му е тежко, и го изпратил за лечение в инфекциозно отделение на общинската болница, където дежурен по това време е бил инфекционистът д-р Методи Попов. Той бил известен за случая и спешно подготвил екип от анестезиолог и детски лекар да прегледат малкия пациент веднага след като пристигне с линейката.

Малчуганът е занесен на ръце от баща си Еди Здравков от входа на болницата до отделението. При влизането в стаята за приием на пациенти момченцето спряло да диша. Въпреки реанимационните действия на екипа то починало. Родителите изпаднали в шок, започнали да атакуват вербално д-р Попов и да го обвиняват за смъртта на детето им.

Минути след трагедията около 50 роми пристигнали от Бобов дол пред болницата. Срещу дежурната сестра Йорданка Миркова и д-р Методи Попов се посипали заплахи и псувни. Ромите изкъртили входната врата на болницата, искали да влязат вътре и да се саморазправят с дежурния екип в отделението. Медицинската сестра се уплашила и потърсила помощ от полицията в Дупница.

За минути на място пристигнали няколко патрулки и униформени, дошли и криминалисти.

Вчера репортер на „Струма“ се свърза с д-р Попов. Ето какво заяви той:

„Няма да коментирам медицинската част на трагедията. Има разследване и то ще докаже имам ли вина или не. На 10 ноември детето е прегледано в Спешен център – Дупница и е изпратено за хоспитализация в детско отделение. Тогава майката не пожелала то да остане на лечение, като тя има право да е до детето си в този момент. Колеги от детско отделение казаха пред мен, че майката е подписала декларация, че не желае детето й да остане в болница, и си е тръгнала. Този факт ще се изясни при разследването.

На 13 ноември около 18,30 часа детето беше докарано с линейка на Спешен център – Дупница в отделението. От Спешен ценър бях уведомен, че изпращат дете в критично съсгояние за лечение. Извиках анестезиолог и детски лекар. Детенцето получи гърч в стаята за приемане в отделението на пациенти и спря да диша. Според мен то беше дехидратирано от няколкодневно разстройство. В момента върлува така нареченият ротавирус по децата. Преди да доведат момченцето, в детско отделение бяха приети три деца едно след друго, също с гърчове. При снемане на анамнезата на детето от родителите разбрах, че негово братовчедче е с рота вирус. Той не се предава по въздушно-капков път, а при пипане на различни непочистени предмети, които са докосвани от заразено дете или възрастен. При деца на възраст до 3 г. родителите трябва непрекъснато да измиват ръцете им и да ги следят какво пипат. Против ротавируса има безплатна ваксина за деца, която не е задължителна, но незнайно защо, личните лекари не уведомяват родителите за ваксината и не я правят“, обясни д-р М. Попов.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефана с бабата на починалото момченце Йорданка. Тя нямаше сили да говори и само каза: „Откараха ми внучето в болница, но не ми го върнаха. Отидоха да му търсят място за гроб в гробищния парк“.

Прокуратурата в Дупница се е самосезирала по случая и е разпоредила проверка. Криминалисти са иззели всички документи, свързани с детето, от детско отделение, Спешен център – Дупница и инфекциозно отделение./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *