Свиленски към президента: Как да направим правителство като повече от месец няма връчен мандат?

България

От БСП поискахме да бъде поета отговорност от министъра на външните работи Иван Демерджиев. Този трагичен инцидент е знак, който вижда обществото от неправилното и нереформирано управление на МВР. Това отбеляза депутатът от БСП Георги Свиленски в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

Основният ангажимент на служебния кабинет беше да проведе честни избори и да осигури прехода между две редовни правителства и спокойствието на гражданите. Реформите не се провеждат, служителите не са мотивирани – отговорността се носи от служебното правителство. За мен е малко нагло поведението на министъра и изказването „никой не може да ми иска оставката освен президента“. Много е удобно на служебния кабинет да работи без правителство и без контрол, каза още депутатът от БСП

Как да направим правителство като повече от месец президентът не връчва мандат. Радев кани през седмица по една партия на консултации. Както е тръгнало тези консултации ще приключат около Коледа. Помолихме да внесат и бюджет и второ да започнат да връчват мандатите и да започнем консултации и да видим може ли да съставим кабинет или не. В  момента право да право да получат мандат имат ГЕРБ. Надявам се да намерят възможност да направят правителство. Ние сме заявили ясно, че мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, отбеляза Свиленски. 

Свиленски отбеляза, че БСП вече е започнала разговор по политики вчера с „Продължавам промяната“. 

Нинова: Трябва да коригираме бюджета в интерес на хората

Отправихме покани към всички партии, за да намерим минимален консенсус за Бюджет 2023. Не бихме участвали в правителство, което ще продължи модела, който доведе държавата за до това за две години да правим пет пъти избори. Провеждаме тези срещи, за да може ако мандатът бъде връчен на БСП да знаем на каква база може да стъпим. Виждаме 95% покриване на програмата ни с тази на „Продължаваме промяната“. Днес имаме среща и с ГЕРБ. Ако получим подкрепа ще имаме отговорност да кажем, че можем да поемем управление, посочи Свиленски. 

По думите му, ако целта да не се връчват мандатите е да работи парламентът, трябва да бъде внесен проект за бюджета. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *