Един куп грешки не дадоха шанс на Григор срещу световния номер 1

СПОРТ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров направи цели 31 непредизвикани грешки и съответно нямаше особен шанс за съпротива на световния номер 1 Карлос Алкарас. Топ тенисистът ни логично загуби с 1:6, 3:6 за 73 минути игра на осминафиналите на “Мастърс”-а в Париж.

За 11-ти път в кариерата си Гришо се изправи срещу действащ световен номер 1 – шест мача срещу Новак Джокович и четири срещу Рафаел Надал, като единственият му успех срещу такъв съперник остава над Ноле на “Мастърс”-а в Мадрид през 2013 година.

Григор отпадна за осми път в последните си десет кампании в Париж на фаза осминафинали, като само веднъж загубите му не са от тенисист от топ 10 – през 2017-а, когато отстъпва на 14-ия тогава Джон Иснър.

Днешният дуел с Алкарас беше и последен за сезон 2022 за Димитров, който за неговите стандарти не може да се определи като особено успешен – не бе минат трети кръг на нито един от “Шлемовете”, но все пак Гришо се класира на три полуфинала в Мелбърн, Монте Карло и Виена.

Първи сет

Григор сбърка бекхенд, пращайки го в мрежата след продължително разиграване (0-15), а след това направи същото, но с предната страна на ракетата, търсейки уинър. От доста по-трудно положение, изтегляйки се назад и пращайки форхенда по обратния диагонал, Димитров намали изоставането си на 15-30. Алкарас демонстрира мощността на правия си удар с уинър и двоен брейк-бол. Първият беше отразен с грешка на съперника, но при втората възможност българинът пак направи непредизвикана неточност и пробивът стана факт – 0:1.

Алкарас направи двойна грешка за 15-15, а после Димитров прати ретур в мрежата и вербално изрази негодуванието си. Третата бърза точка за испанеца означаваше 40-15, а нова комбинация сервис-форхенд-уинър затвърди брейка – 0:2.

Димитров заби първия си ас за 15-0, но след това беше прехвърлен с чудесен лоб от страна на съперника – 15-15. Невърнат начален удар направи 30-15, а още един такъв свърши работа за 40-15, като значително повиши и успеваемостта на подаването. Гришо сбърка драйв-воле веднага след сервис и се стигна до 40-30, но по-лошото беше сгрешеният последващ бекхенд-слайс, който вкара гейма в дюс. Ас номер 2 се появи в подходящ момент, но след това Григор отново не намери очертанията на корта от водеща позиция. Алкарас спечели фантастично разиграване, в което имаше и късмет с помощ от мрежата, но демонстрира невероятната си защита и арсенал от контраатакуващи удари – трети шанс за пробив. Неуспешно воле на мрежата след неправилно тактическо решение за драйв-воле в средата на корта направи – 0:3.

Григор сбърка пореден бекхенд в стремежа си да бъде прекалено агресивен – както от ретур, така и от основната линия в разиграванията. За съжаление обаче към момента изпълненията му изобщо не се получаваха и броят на грешките се трупаше скоростно. С невърнат сервис пък Алкарас спечели гейм на нула за 0:4.

Димитров дръпна с 15-0 с неотразен начален удар, а втори пореден такъв по правата доведе до 30-0. Ново хубаво подаване беше допълнено с елегантно драйв-воле от бекхенд за 40-0, след което дойде и първата му двойна грешка след контакт с филето. Още един сервис по правата плюс смач сложи край на гейма и практичеси откри сметката на Гришо – 1:4.

Форхенд-уинър веднага след сервис позволи на Алкарас да поведе с 15-0, а после прати топката в аут със същото упражнение за 15-15. Испанецът излезе на мрежата за първи път и не можа да бъде надхитрен от българина, който безуспешно се опита да го прехвърли. Пресилен бекхенд-слайс направи съотношението 40-15, а неотразен начален удар свърши работа за 1:5.

Димитров се справи отново с любимата си комбинация от драйв-воле (форхенд) веднага след сервис за 15-0, а после отново затрудни максимално противника с подаването си и завърши с уинър с предната страна на ракетата – 30-0. Дълбоките бекхенди на Алкарас този път поведоха до една от редките грешки на испанеца (40-0), но и нашият топ тенисист сбърка обратен удар по правата за 40-15. Гришо пласира отличен втори сервис, но пресили следващия си форхенд (40-30), а после дойде двойна грешка, пращаща гейма в дюс. Още един непредизвикано сбъркан подсечен бекхенд вече поднесе на съперника сетбол, който беше материализиран с ретур-уинър – 1:6 за 28 минути. 

Втори сет

Втората част започна далеч по-опитмистично за българина, който дръпна с 0-15, а след това пласира и ретур-уинър от бекхенд за 15-30. Алкарас сбърка форхенд и трябваше да спасява брейк-бол, с който се справи чрез втория си ас в мача. Бекхенд в мрежата в търсене на уинър на Димитров беше последван от нов ас на испанеца и проблемният шестминутен гейм за него приключи успешно – 0:1.

14-тата и 15-ата непредизвикана грешка на Гришо го поставиха набързо под напрежение за 0-30, но неотразен начален удар му помогна да се отърси от част от него – 15-30. Нов хубав начален удар доведе до 30-30, само че отново дойде неточност от подсечен бекхенд – брейк-бол. Това беше 15-ото спечелено от Алкарас разиграване (от 17 в мача) с повече от 5 удара. Испанецът също не беше точен със задната страна на ракетата и се стигне до дюс, но самоунищожаващият се Димитров прати воле в аут след отлично подготвена атака на мрежата. 17-ата непредизвикана на българина направи брейка факт – 0:2.

Поредният сгрешен подсечен бекхенд на Григор доведе до 15-0, а той компенсира с един от миговете си на брилянтност – бекхенд-уинър по къс диагонал за 15-15. Красив и печеливш обратен удар по правата на българина му дадоха аванс при 15-30, но сгрешен ретур възстанови паритета – 30-30. Още един невърнат сервис на Алкарас му позволи да поведе с 40-30, а бекхенд в мрежата на Гришо направи резултата 0:3.

Поредната неточност на бившия номер 3 от задната страна на ракетата доведе до 15-15, след което той с неотразен начален удар дръпна с 30-15. Един от редките пресилени форхенди на испанеца направи съотношението 40-15, но после той блесна с печеливш бекхенд по диагонала – 40-30. Невърнат сервис на Димитров прекрати негативната поредица от геймове – 1:3.

Григор пресили форхенд за 15-15, а Алкарас направи двойна грешка за 15-30. Бекхенд-ретур-уинър на българина му осигури двоен брейк-бол и той се възползва от него чрез много дълбок ретур, който затрудни световния номер 1 и провокира пресилване на бекхенд – пробивът е върнат за 2:3.

Димитров продължи да поставя съперника в неудобни ситуации и да се облагодетелства от неточните изпълнения – с две такива точки той дръпна 30-0, но след това Алкарас вкара добър ретур при втори сервис и допълни с форхенд-уинър за 30-15. Испанецът отново влезе в разиграване и както се случваше досега в срещата, печелеше при повече от 5 направени удара. Хубаво подаване по диагонала на Григор го изведе до 40-30, а бекхенд в аут на световния номер 1 направиха резултата 3:3.

Още една продължителна размяна по диагоналите приключи с пресилен форхенд на Гришо за 15-0, а Алкарас сбърка къса топка за 15-15. Българинът отново пласира качествен ретур и успя да развие атаката си от основната линия по обратния диагонал, за да стигне до аванс от 15-30. Нова стабилна игра с комбинации от подсечени бекхенди и дълбоки форхенди осигури двоен брейк-бол на Димитров, първият от които не бе материализиран заради грешка от предната страна на ракетата. Алкарас атакува мрежата след началния удар и се добра до дюс, след което пласира неотразен сервис за авантаж. Нова комбинация с форхенд позволи на испанеца да се измъкне от проблематичния гейм – 3:4.

Григор пласира добър сервис, но Алкарас отговори с качествен ретур и оттам спечели разиграването за 0-15. Излизане на мрежата след начален удар се оказа печеливш за българина – 15-15, а неотразен сервис доведе до 30-15. Непредизвикана от бекхенд на Димитров възстанови паритета при 30-30, но хитро контрапие му донесе аванс от 40-30. Пресилен обратен удар вкара гейма в дюс, а набързо се стигна и до още едно равенство заради непостоянството на сервиса. Нов опит за идентично контрапие този път излезе сантиметър в аут и Алкарас получи брейк-бол, който беше материализиран след още една грешка от форхенд на българина – 3:5.

Качествен ретур на Гришо провокира неточност на съперника за 0-15, а после Алкарас излезе на мрежата за трети път в двубоя и направи красиво бекхенд-воле за 15-15. Неотразен начален удар доведе до 30-15, а още един коварен ретур направи съотношението 30-30. Непредизвикано сбъркан обратен удар на Димитров донесе мачбол на противника (31-вата непредизвикана грешка в мача), а невърнат сервис сложи край на срещата – 1:6, 3:6 за 73 минути./sportal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *